Foto: EPA/Scanpix/LETA

Etiopijas parlaments ceturtdien prezidentes amatā apstiprinājis ilggadēju diplomāti un ANO oficiālo pārstāvi Āfrikas Savienībā Sāli-Vorku Zevdi, ziņo "Africa News".

Abas parlamenta palātas sākotnēji pieņēmušas formālo iepriekšējā prezidenta Tešomes Mulatu atkāpšanos un pēc tam apstiprinājušas Zevdi. Vēl pirms oficiālas apstiprināšanas jaunā valsts līdere saņēmusi apsveikumus no dažādām pasaules malām, vēsta medijs.

Pēc zvēresta nodošanas jaunā Etiopijas galva uzrunā parlamentāriešiem izteikusi aicinājumu veicināt mieru vairāk nekā 100 miljonu apdzīvotajā valstī, kurā pēdējo dažu gadu laikā vairākkārt izcēlušās asiņainas sadursmes starp dažādām etniskajām grupām, kā arī starp vietējiem iedzīvotājiem un no kaimiņvalsts Somālijas iebraukušajiem kara bēgļiem. Nemieru dēļ šogad vien savu dzīvesvietu valsts iekšienē bijuši spiesti mainīt vairāk nekā 1,4 miljoni cilvēku.

Zevdes kļūšana par Etiopijas prezidenti tiek uzskatīta par simbolisku arī tādēļ, ka viņa ir sieviete. Sievietes kļūšana par otras apdzīvotākās Āfrikas valsts līderi varētu uzlabot uztveri par sieviešu lomu ierasti patriarhālajā etiopiešu sabiedrībā kopumā, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!