Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebrejesuss paziņojis, ka viņš atkārtoti izvērtē savu starptautisko kritiku izpelnījušos lēmumu iecelt Zimbabves autoritāro prezidentu Robertu Mugabi par PVO labas gribas vēstnieku.

"Es klausos. Es dzirdu jūsu bažas. PVO vērtību gaismā atkārtoti izvērtēju savu nostāju. Publiskošu paziņojumu, tiklīdz būs iespējams," tviterī ierakstījis Tedross, kurš ir bijušais Etiopijas veselības ministrs.

Tedross šonedēļ iecēla Mugabi par ANO labas gribas vēstnieku, lai viņš Āfrikā palīdzētu cīnīties pret neinfekciozu slimību izplatību.

Paziņojot par Mugabes iecelšanu, PVO ģenerāldirektors uzsvēra, ka Zimbabve ir "valsts, kur vispārējā veselības apdrošināšana un veselības veicināšana ir centrālie aspekti politikā, kuras nolūks ir ir nodrošināt veselības aprūpi visiem".

Mugabes iecelšana par PVO labas gribas vēstnieku izraisījusi organizācijas dalībvalstu un aktīvistu kritiku, ka Mugabes 37 gadu ilgās valdīšanas laikā Zimbabves veselības aprūpas sistēma piedzīvojusi sabrukumu, bet viņš pats regulāri dodas ārstēties uz Singapūru.

ASV Valsts departaments paziņojis, ka Mugabes iecelšana par PVO labas gribas vēstnieku "nepārprotami ir pretrunā ar Apvienoto Nāciju ideāliem, kas paredz respektēt cilvēktiesības un cilvēka cieņu".

Lielbritānijas Ārlietu ministrija uzsvērusi, ka lēmums par Mugabes iecelšanu ir "pārsteidzošs un rada vilšanos, īpaši ņemot vērā pašreizējās ASV un Eiropas Savienības sankcijas pret viņu".

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo nodēvējis Mugabes iecelšanu par pilnīgi nepieņemamu, piebilstot, ka "godīgi sakot, (..) man šķita, tas ir slikts pirmā aprīļa joks".

Savukārt Zimbabves cilvēktiesību aktīvists Dags Koltarts tviterī ierakstījis, ka "cilvēks, kurš ārstēties lido uz Singapūru, jo ir iznīcinājis Zimbabves veselības sektoru, ir PVO labas gribas vēstnieks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!