Foto: Reuters/Scanpix

Par Kanādas jauno ārlietu ministri otrdien apstiprināta Kristija Frīlanda, kura ir pazīstama kā Krievijas kritizētāja un 2014. gadā viņai liegta iebraukšana šajā valstī, vēsta laikraksts "The Guardian".

Frīlandas iecelšana ir daļa no plašākām pārmaiņām Kanādas valdībā. Diplomāte, kura kā tirdzniecības ministre strādāja pie Kanādas-ES tirdzniecības līguma, joprojām būs atbildīga arī par Kanādas un ASV savstarpējo tirdzniecību.

Izmaiņas ministru kabinetā notiek mazāk nekā divas nedēļas pirms Donalda Trampa sēšanās ASV prezidenta krēslā. Augsta ranga Kanādas amatpersonas jau vairākas reizes ir tikušās ar Trampa padomniekiem, cenšoties nodibināt attiecības ar nākamo administrāciju.

Foto: Reuters/Scanpix

"Acīmredzami, ka jaunā administrācija dienvidos sniegs gan iespējas, gan izaicinājumus, kā arī izmaiņas globālajā kontekstā," otrdien paziņoja Kanādas premjers Džastins Trudo.

Pērn no Kanādas eksporta trīs ceturtdaļas bija uz ASV. Liela daļa no tā pateicoties tirdzniecības līgumam NAFTA, ko Tramps jau ir paspējis noniecināt kā "sliktāko darījumu vēsturē". Viņš solīja pārskatīt šo vienošanos un izstāties no tās, ja ASV neizdosies panākt izdevīgākus nosacījumus. Pēc Trampa uzvaras vēlēšanās Kanāda paziņoja, ka būs atvērta pārskatīt desmitgades ilgo līgumu.

Foto: AFP/Scanpix

Par šo jautājumu rūpēsies Frīlanda. Taču viņas uzskati attiecībā pret Krieviju draud radīt nesaskaņas ar Trampu, kurš vairākkārt ir slavējis Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, skaidro "The Guardian".

Frīlanda, kura deviņdesmitajos gados strādāja žurnāla "Financial Times" Maskavas redakcijā un 2000. gadā intervēja Putinu, 2014. gadā tika iekļauta Krievijā nevēlamo personu sarakstā, Kremlim atbildot uz Kanādas ieviestajām sankcijām Krievijas agresijas dēļ.

Foto: Reuters/Scanpix

2015. gadā rakstā "Mana Ukraina un Putina lielie meli" Frīlanda skaidroja, ka viņasprāt Krievijas "melnajā sarakstā" iekļauta, jo ir ukraiņu izcelsmes aktīviste, Kanādas politiķe un bijusī žurnāliste, kura pēdējos gados ir norādījusi uz to, ka Putina vadībā Krievija ir ceļā uz diktatūru.

"Mēs turpinām būt stingri līdzās Ukrainai un turpinām nepārprotami nosodīt neleģitīmās un nelegālās Krievijas darbības Ukrainā, Donbasā un Krimā," otrdien uzsvēra Kanādas premjers Trudo, kliedējot bažas par Frīlendas auksto attiecību ar Maskavu nozīmi.

"Tas ir jautājums Maskavai," Trudo atbildējis uz jautājumu par to, vai Frīlanda kā ārlietu ministre varēs doties uz Krieviju. Frīlandas iekļaušanu Maskavai nevēlamo personu sarakstā viņš ir raksturojis kā pagodinājumu, atgādina "The Guardian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!