Tiesa Šveices pilsētā Ženēvā ir atzinusi bijušo Ukrainas premjerministru Pāvelu Lazarenko par vainīgu naudas atmazgāšanā, piespriedusi 18 mēnešu cietumsodu nosacīti un likusi samaksāt 10,6 miljonus Šveices franku (četru miljonu latu) naudassodu Ženēvas kantonam no saviem kontiem Šveices bankās, piektdien paziņoja viņa advokāts.
"Lazarenko ir pieņēmis divas apsūdzības naudas atmazgāšanā .. Ukrainā, kur viņš apvienoja savu amatu un privātās komerciālās intereses 1993. un 1994.gadā, būdams apgabala gubernators," sacīja viņa advokāts Pols Gijī - Ārs.

Advokāts piebilda, ka ar soda naudas samaksāšanu Ženēvas kantonam "tiek izbeigta lieta pret Lazarenko Šveicē".

Ekspremjers atrodas apcietinājumā Sanfrancisko un nebija klāt tiesas procesā Ženēvā, bet advokāti atzina viņam izvirzītās apsūdzības. Tiesa atzina Lazarenko par vainīgu valsts līdzekļu izlaupīšanā Ukrainā, un viņš atzina, ka šādi rīkojies ar mērķi iedzīvoties.

Pret Lazarenko ir ierosinātas lietas četrās valstīs - Šveicē, ASV, Ukrainā, kā arī Antigvā un Barbudā. Pēc izmeklēšanas datiem, Lazarenko no 1994. līdz 1997.gadam izlaupījis ap 880 miljoniem ASV dolāru (530 miljoniem latu), kas tika pārskaitīti caur apmēram 80 pasaules bankām.

Apmēram ceturtā daļa šīs summas tika pārskaitīta caur 25 Šveices bankām, kurās viņam bija konti, izveidojot fiktīvu firmu tīklu.

Tiesa Ženēvā izskatīja tikai divas šaubīgas operācijas Šveicē. Lielai daļai Lazarenko mahināciju jau iestājies noilgums, turklāt Šveices likumdošana uzskata par noziegumu naudas atmazgāšanu, bet ne ārvalstīs notikušu korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!