Foto: EPA/LETA
Nikaragvā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs Daniels Ortega, pirmdien informē aģentūra AFP.

Pēc provizoriskajiem balsu skaitīšanas rezultātiem -  65 gadus vecais kreisās Sandinistu nacionālās atbrīvošanās frontes līderis Ortega ieguvis 66% balsu, bet 79 gadus vecais žurnālists un radiostacijas īpašnieks Fabio Gadea, kurš bija labēji centriskās Nacionālās liberālās partijas kandidāts - 26% balsu.

Jau vēstīts, ka sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka par  Ortegu varētu balsot 48% vēlētāju. Lai uzvarētu vēlēšanās bez otrās kārtas rīkošanas, kandidātam ir jāsaņem 40% balsu vai arī 35% balsu ar nosacījumu, ka viņš par pieciem procentpunktiem pārspēj nākamo lielāko balsu skaitu ieguvušo kandidātu.

Otrs populārākais kandidāts ir 79 gadus vecais žurnālists un radiostacijas īpašnieks Fabio Gadea, kurš ir labēji centriskās Nacionālās liberālās partijas kandidāts. Viņš varētu saņemt 30% balsu.

Savukārt Arnoldo Alemans, kurš bija prezidents no 1997. līdz 2002.gadam, pēc popularitātes ir trešajā vietā un varētu iegūt 10% balsu. 65 gadus vecais Alemans ir labējās Konstitucionāli liberālās partijas kandidāts.

Ortega nāca pie varas 1979.gadā, kad viņa vadītā marksistiskā Sandinistu nacionālās atbrīvošanas fronte gāza labējo Anastasio Somosas diktatūru. 1984.gadā viņš oficiāli tika ievēlēts par prezidentu un bija pie varas līdz 1990.gadam, kad zaudēja prezidenta vēlēšanās.

Ortegas varas gados notika asiņains pilsoņu karš pret ASV atbalstīto sandinistu pretinieku grupējumu apvienību, kas tika dēvēta par kontrām. Lai gan Ortegam 13 varas gados izdevās samazināt analfabētisma līmeni Nikaragvā no 60 līdz 12 procentiem un izveidot bezmaksas veselības aprūpes sistēmu, tomēr nacionālās valūtas inflācija bija rekordliela, 1988.gadā sasniedzot 33 000 procentu.

Tagad Ortega, kurš uzvarēja iepriekšējās prezidenta vēlēšanās pirms pieciem gadiem, atzīst brīvā tirgus principus un privātīpašumu, lai gan viņam joprojām ir ciešas attiecības ar bijušo Kubas līderi Fidelu Kastro un viņa sabiedrotais ir Venecuēlas kreisais prezidents Ugo Čavess.

Balsstiesības ir 3,4 miljoniem Nikaragvas iedzīvotāju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!