Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas policija par liela apmēra krāpšanos ar valsts līdzekļiem ir aizturējusi Komi Republikas vadītāju Vjačeslavu Gajzeru un 18 viņa sabiedrotos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiek uzskatīts, ka Gajzers vadījis noziedzīgu grupējumu, kas piesavinājies uzņēmumu līdzekļus. Pārmeklēšanu laikā pie Gajzera atrasti vairāk nekā 60 kilogrami dārglietu un 150 luksusa pulksteņi.

Gajzera lietā izmeklētāji nedēļas nogalē pārmeklēja mājas un birojus Komi, Sanktpēterburgā un Maskavā. Politiķis, kuru par Komi vadītāju iecēla 2010. gadā, ir arī izslēgts no valdošās partijas "Vienotā Krievija", kuras padomē viņš darbojās.

Aizturēto vidū ir arī viņa vietnieks Aleksejs Černovs, Komi republikas premjerministra vietnieks Konstantīns Romadanovs, kādreizējais Komi senators Jevgenijs Samoilovs un vairāki ietekmīgi uzņēmēji.

Izmeklētāji uzgājuši vairākus dokumentus no ārzonas uzņēmumiem Kiprā un Seišelu salās, ziņo portāls "Vesti". Domājams, ka šajos uzņēmumos grupējums slēpj piesavinātos līdzekļus.

Pats Gajzers noliedzis jebkādu saistību ar uzņēmumiem, kā arī divām privātajām lidmašīnām, kuras grupējums plānojis iegādāties.
Iepriekš vairāki Komi Republikas pilsētu mēri tikuši atlaisti aizdomās par korupciju.

Minot vienu no noziedzīgajām shēmām, "Vesti" apgalvo, ka grupējums lēti pārdevis viesnīcas, lai tās pēc tam atpirktu par mākslīgi paaugstinātām cenām.

Gajzers ir jau otrais šogad arestētais reģionālais vadītājs. Par 5,5 miljonu ASV dolāru liela kukuļa ņemšanu, kad Južnosahaļinskā tika būvēta spēkstacija, iepriekš tika apsūdzēts Sahalīnas apgabala vadītājs Aleksandrs Korošavins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!