Foto: AFP/Scanpix

Bijušajam milicijas pulkvedim Dmitrijam Pavļučenkovam par līdzdalību žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavībā 2006. gadā piektdien Maskavas tiesa piespriedusi 11 gadu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā, vēsta Krievijas mediji.

Tiesa bijušo milicijas pulkvedi Pavļučenkovu atzina par vainīgu Poļitkovskas izsekošanas organizēšanā un datu nodošanā citiem noziedzīgās grupas dalībniekiem. Prokurors apsūdzētajam pieprasīja 12 gadu cietumsodu.

Poļitkovskas radinieku prasību par 10 miljonu rubļu (174 tūkstoši latu) kompensāciju tiesa apmierināja daļēji. Pavļučenkovam žurnālistes ģimenei būs jāsamaksā trīs mijoni rubļu (52 tūkstoši latu).

Žurnāliste, rakstniece un cilvēktiesību aktīviste Anna Poļitkovska savā darbībā daudz kritiski rakstīja par Čečenijas konfliktu un Kremļa politiku. 2006. gada 7. oktobrī žurnālisti nošāva viņas mājas kāpņu telpā Maskavā.

Tiesa noskaidroja, ka bijušā miliča loma noziedzīgajā grupā bija žurnālistes izsekošana un viņas dienas kārtības izpētīšana. Viņš arī ieguvis šaušanai ar kaujas patronām pārveidotu gāzes pistoli, ko nodeva citiem līdzdalībniekiem.

Tiesa uzsvēra, ka Pavļučenkovs bijis noalgots un darbojies apzināti. Izsekošanā viņš iesaistījis savus padotos, maksājot tiem 100 - 150 dolāru (53 - 80 lati) dienā. Darbinieki, kuri par priekšnieka noziedzīgajiem plāniem nav zinājuši, izsekošanā izmantojuši arī dienesta automašīnu.

Saskaņā ar spriedumu nozieguma organizators, čečenu kriminālā autoritāte Lomali Gaitokajevs par Poļitkovskas slepkavību ir saņēmis mazāk nekā 150 000 dolāru (79 770 lati).

Izmeklēšanas komisija piektdien paziņoja, ka turpinās meklēt slepkavības pasūtītāju un visus noziedzīgās grupas dalībniekus. Poļitkovskas kolēģi iepriekš norādīja, ka tiesa necenšas noskaidrot patieso slepkavības pasūtītāju, jo tā ir starp "neaizskaramām Krievijas Federācijas personām". Poļitkovskas atbalstītāji uzskata, ka Pavļučenkovs izliekas par nenozīmīgu personāžu, bet patiesībā zina, kas ir slepkavības pasūtītājs.

Jau vēstīts, ka trešdien Maskavā prokurors pieprasīja 12 gadu cietumsodu bijušajam milicim Dmitrijam Pavļučenkovam, kurš apsūdzēts žurnālistes Annas Poļitkovskas nogalināšanas organizēšanā.

Apsūdzētā aizstāvība trešdien aicināja piemērot mīkstāku sodu, vai sodīt nosacīti. Advokāti atgādināja, ka viņu aizstāvamais aktīvi sadarbojās ar izmeklētājiem, kā arī norādīja uz sava klienta "Afganistānas karā sagandēto jaunību", nepieciešamību pabarot ģimeni ar nelielo miliča algu, bērna esamību un nopietnām slimībām.

Pavļučenkovam izvirzītas apsūdzības par slepkavību un nelikumīgu ieroča glabāšanu. Annas Poļitkovskas ģimene ir pieprasījusi no viņa 10 miljonu rubļu (174 tūkstoši latu) kompensāciju.

Pavļučenkova lietu izskata atsevišķā procesā no pārējiem apsūdzētajiem, jo viņš noslēdza vienošanos par sadarbību ar izmeklētājiem. Īpašie noteikumi paredz, ka apsūdzētajam nevar piespriest vairāk par divām trešdaļām no maksimāli iespējamā soda par konkrēto noziegumu.

Pavisam slepkavības lietā ir septiņi aizdomās turētie. To starpā arī trīs čečenu brāļi. Žurnālistes nošaušanā ir apsūdzēts Rustama Mahmudovs, bet viņa brāļi Džabrails un Ibrahims aizveduši slepkavu no notikuma vietas.

Visus trīs vīriešu tiesāja, bet pierādījumu trūkuma dēļ attaisnoja 2009. gadā, tomēr Krievijas Augstākā tiesa lēmumu atcēla un lika vīriešus tiesāt no jauna.

Izmeklētāji uzskata, ka Pavļučenkovs čečenu kriminālās autoritātes Lomali Gaitokajeva uzdevumā izveidoja noziedzīgo grupu. Savukārt Gaitokajevam maksājušas un rīkojumus devušas kādas neidentificētas personas.

Gaitokajevu citas lietas ietvaros arestēja 2007. gadā, pašlaik viņš izcieš cietumsodu par kāda uzņēmēja slepkavības mēģinājumu. Par Poļitkovskas slepkavību viņš apsūdzēts pagājušajā gadā.

Vēl viens bijušais milicijas darbinieks Sergejs Kadžikurbanovs apsūdzēts par grupējuma loģistiskā atbalsta nodrošināšanu.

"Novaja Gazeta" žurnāliste Anna Poļitkovska, kas nodarbojās ar cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanu Čečenijā, 2006. gada 7.oktobrī tika nogalināta savas mājas liftā Maskavā. Par slepkavības iemeslu tika minēta viņas profesionālā darbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!