Foto: AFP/Scanpix

Turcijas kontradmirālis Mustafa Zeki Ūrlu, kuru Ankara apsūdz par līdzdalību 15. un 16. jūlija pučā, lūdzis patvērumu ASV, trešdien vēsta turku mediji.

Turcijas varasiestādes izdevušas orderi Ūrlu, kurš darba uzdevumu dēļ atradies ASV, aizturēšanai un izslēgušas viņu no bruņoto spēku rindām, vēsta Turcijas oficiālā ziņu aģentūra "Anadolu".

Admirālis lūdzis patvērumu ASV, norāda "Anadolu", savu informācijas avotu neatklājot.

Viņš strādājis NATO sabiedroto transformācijas pavēlniecībā Norfolkā, Virdžīnijā. Kopš 22. jūlija, kad Ūrlu pameta bāzi, no viņa nav saņemta nekāda informācija.

Izmiras vecākais prokurors Okans Bato pastāstīja, ka viņam nav izdevies saņemt Ūrlu liecības, pēc tam kad prokuratūra nolēmusi ierosināt krimināllietas pret diviem štāba admirāļiem.

Ziņu aģentūrai nav informācijas, vai ASV pieņēmušas Ūrlu lūgumu.

15. un 16. jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Pučs, kura organizēšanā Ankara apsūdz trimdā ASV mītošo garīdznieku Fetullu Gilenu, satricinājis Turcijas attiecības ar Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienību.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apsūdzējis Rietumus pučistu atbalstīšanā un brīdinājis Vašingtonu, ka starpvalstu attiecības cietīs, ja ASV neizdos Pensilvānijā dzīvojošo Gilenu.

Drīz pēc puča Turcijas darba ministrs Sileimans Soilu gāja vēl tālāk un apgalvoja, ka "aiz apvērsuma stāv Savienotās Valstis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!