Foto: EPA/LETA

Četri Urugvajas pilsoņi aizturēti aizdomās par to, ka izvarojuši jaunu vīrieti, kad strādājuši kā ANO miera uzturētāji Haiti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bijušie miera uzturētāji Urugvajā apsūdzēti vardarbībā pret 18 gadus veco Žonī Žanu, kurš esot izvarots pagājušajā gadā. Apsūdzētajiem ir izdevies izvairīties no apsūdzībām seksuālā uzbrukumā pierādījumu trūkuma dēļ, bet tik un tā viņiem draud līdz trīs gadiem ilgs cietumsods.

Skandāls aizsākās pagājušajā gadā, kad internetā parādījās ar mobilo telefonu filmēts videoieraksts, kurā bija redzams, kā miera uzturētāji aizskar jaunu vīrieti ANO bāzē Haiti pilsētā Porsalī.

Paši apsūdzētie noliedz apsūdzības vardarbībā, nosaucot gadījumu par "blēņošanos".

Incidents izraisīja Haiti iedzīvotāju dusmas pret ANO misiju. Vietējie iedzīvotāji ANO miera uzturētājus vainoja arī holēras epidēmijas izraisīšanā 2011. gadā. Pagājušajā gadā Haiti notikuši arī vairāki protesti, pieprasot ANO karavīru un policistu izvešanu no valsts.

ANO miera uzturētāji ievesti Haiti 2004. gadā nestabilitātes dēļ, kas sākās valstī pēc prezidenta Džīna-Bertranda Aristīda gāšanas.

Misijas mandāts tika pagarināts pēc postošās zemestrīces, kas 2010. gada janvārī piemeklēja Haiti.

2011. gada oktobrī ANO Drošības padome izveda no Haiti apmēram 3000 karavīru, samazinot miera uzturētāju skaitu valstī līdz apjomam, kāds bija pirms zemestrīces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!