Foto: Kadrs no video
Maskvas publiskotais videoieraksts ar krievu vīrieša noduršanā aizdomās turētā azerbaidžāņa arestu palielina etnisko spriedzi starp Azerbaidžānu un Krieviju, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Krievijas policija 30 gadu veco azerbaidžāni Orhanu Zeinalovu, kuru tur aizdomās par 25 gadus vecā maskavieša Jegora Ščerbakova noduršanu viņa draudzenes acu priekšā, arestēja 15. oktobrī. Noziegums izraisīja plašu sašutumu un pret imigrantiem vērstus grautiņus Maskavas Birjuļovas rajonā.

Etniskās spriedzes mazināšanai par labu nav nācis arī Krievijas televīzijas pārraidītais un internetā pieajamais sižets par Zeinalova arestu "Holivudas stilā". Tas saņēmis nosodījumu Azrbaidžānā.

Ierakstā redzamas, kā policisti spārda aizturēto un cenšas iegūt viņa atzīšanos. Vēlāk aizturētais tiek ievietots policijas busiņā, bet tad ar helikopteru nogādāts Maskavas centrā.

Vēlāk aizturētais nogādāts pie iekšlietu ministra Vladimira Kolokoļceva, kurš apsveic policistus par labo darbu, sižetu atstāta "Brīvā Eiropa".

Apzināti pazemojošo arestu nosoda Azerbaidžānas neatkarīgais medijs "Azadliq". "Ja Krievijas valdībai būtu kaut nedaudz cieņas pret Azerbaidžānas amatpersonām, viņa tā neuzvestos," laikraksts citē pazīstamu juristu Aslanu Ismailovu.

Video publiskošanu kā nepamatotu rīcību, kas var radīt turpmāku spriedzi, vērtē Azerbaidžānas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Krievijā Eldars Samadovs.

"Tādas slepkavības notiek bieži. Mēs nesaprotam kāpēc viņi demonstratīvi atkal un atkal atkārto šo video," stāsta Samadovs, norādot, ka atriebībai tagad varētu būt pakļauti tūkstošiem Maskavā dzīvojoši azerbaidžāņi.

16. oktobrī Maskavas austrumu rajonā nodurts kāds Azerbaidžānas pilsonis. Vēl dienu agrāk Birjuļovas rajonā atrasts nodurts 51 gadu vecs uzbeks, uzsver "Brīvā Eiropa".

Baku sava pavalstnieka arestu vēl nav oficiāli komentējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!