Foto: AFP/Scanpix

Minhenē sestdien sākas ikgadējie alus svētki "Oktoberfest", taču šogad šīm dzeršanas un izēšanās dzīrēm jānorisinās pilsētā, kuru pārpludinājuši patvēruma meklētāji.

Neskatoties uz nekontrolētās imigrācijas izraisīto krīzi, Bavārijas federālās zemes galvaspilsētas mērs, kā ierasts, sestdien pusdienlaikā izsitīs spundi pirmajai alus mucai, oficiāli atklājot svētkus, kas ik gadu piesaista sešus miljonus viesu.

34,5 hektārus plašajā laukumā Minhenes centrā līdzās milzu alus teltīm, kas spēj vienlaikus uzņemt 119 000 viesu, iekārtots arī atrakciju parks bērniem un pusaudžiem.

Savukārt svētdien pilsētas ielās paredzēts karnevāla gājiens.

Visnoslogotākajā laikā "Oktoberfest" dzertuves, atrakcijas un tautas mūzikas priekšnesumi spēj piesaistīt līdz pat 400 000 cilvēku, kas rada nopietnu slodzi policijai un apkalpojošajam personālam.

Šī tradīcija piesaista arī lielu ārvalstu tūristu interesi, un daudzas citas pilsētas centušās to atdarināt, taču Minheni pārspēt līdz šim nevienam tā arī nav izdevies.

Šogad varasiestādēm papildu galvassāpes sagādājuši centieni nošķirt bēgļu pūļus, kas apsēduši Minhenes staciju, no bezbēdīgo alus baudītāju drūzmas.

Divas iepriekšējās nedēļas nogales dzelzceļa stacijā, kas vienlaikus ir arī pilsētas sabiedriskā transporta galvenais mezgls, ieradās pa 20 000 nelegālo imigrantu, un visi viņi bija jāreģistrē un jāpaēdina.

Šonedēļ Vācijas policija atjaunoja robežkontroli uz robežas ar Austriju, lai pārtvertu nelikumīgos ieceļotājus uzreiz pēc robežas šķērsošanas un taisnā ceļā novirzītu uz citām Vācijas pilsētām.

Tas ir mazinājis spriedzi Minhenes dzelzceļa stacijā, un piektdienas rītā no ienākošajiem vilcieniem izkāpa tikai 300 nelegālie imigranti.

Tāpēc policija varēs atkal lielāku uzmanību veltīt ierastajiem "Oktoberfest" apmeklētājiem un to problēmām - nevietā dzērumā iemigušajiem, kautiņiem, kabatas zādzībām un pie alus galdiem aizmirstajām personīgajām lietām.

Pērn "Oktoberfest" viesmīles nodeva varasiestādēm 530 nozaudētus kabatas portfeļus, 330 viedtelefonus, 230 brilles un pat divus laulību gredzenus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!