Foto: Reuters/Scanpix/LETA
OPEC jūlijā palielināja naftas ieguves apjomus, tādējādi naftas piedāvājums pasaulē pieauga trešo mēnesi pēc kārtas, piektdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA), turpinot apšaubīt, ka naftas eksportētājvalstu organizācija pilda solījumu samazināt naftas ieguvi, lai veicinātu šī resursa cenu kāpumu pasaulē.

Vienlaikus savā ikmēneša ziņojumā par situāciju pasaules naftas tirgū, IEA pauda pārliecību, ka pārprodukcija naftas tirgū samazinās, jo pieprasījums pieaug straujāk. "Lielāka pārliecība par līdzsvara atjaunošanos uz ilgu laiku būtu tad, ja dažu ražotāju dalība līgumos par ieguvi neliecinātu par [..] viņu apņēmības vājināšanos," lasāms ziņojumā.

OPEC un vairākas partnervalstis, tostarp Krievija, pagājušā gada nogalē vienojās samazināt naftas ieguvi, lai mazinātu pārprodukciju tirgū un veicinātu jēlnaftas cenu pieaugumu. Maijā vienošanās tika pagarināta arī uz 2018. gadu. Tomēr vairākas valstis nav izpildījušas savu apņemšanos samazināt naftas ieguvi. "OPEC ieguves samazinājuma mērķu izpilde jūlijā atkal saruka līdz jaunam zemākajam līmenim 75% pretstatā 77% jūnijā," liecina IEA apkopotie dati.

IEA dati rāda, ka ārpus OPEC esošās valstis, kas pievienojās līgumam, savas saistības izpilda ne vairāk kā par 67%. Organizācija secināja, ka 22 valstis, kas parakstījušas vienošanos, jūlijā ieguva par 470 tūkstošiem barelu jēlnaftas dienā mazāk nekā paredz vienošanās, bet kopumā naftas ieguve pasaulē par apmēram 500 tūkstošiem barelu dienā pārsniedza pagājušā gada rādītāju.

"Ja vēlamies saglabāt līdzsvara atjaunošanos tirgū, ieguvējiem, kas apņēmās šo uzdevumu izpildīt līdz 2018. gada marta, ir jāpārliecina tirgus, ka viņi ir vienoti," norādīja IEA, atzīstot, ka pašlaik valstu vienotība šajā jautājumā nav pilnīgi skaidra.

OPEC divas lielākās ieguvējvalstis Saūda Arābija un Irāka ceturtdien solīja stiprināt savas saistības samazināt naftas ieguvi. Saūda Arābija jūlijā izpildīja savus naftas ieguves mērķus, bet Irākas īstenotais ieguves samazinājums veidoja tikai trešdaļu no iepriekš solītā, liecina IEA dati.

Organizācijas analīze liecina, ka naftas piedāvājums pasaulē jūlijā pieaudzis par nepilnu pusmiljardu barelu, sasniedzot 98,16 miljonus barelu dienā. Tāpat tā paaugstināja šā gada pieprasījuma prognozi par 1,5 miljoniem barelu dienā - līdz vidēji 97,6 miljoniem barelu dienā. IEA norādīja, ka pieprasījuma kāpumam vajadzētu kļūt par iedrošinājumu naftas ieguvējiem, jo "no ieguvēju viedokļa spēcīgāks pieaugums [pieprasījumā] samazina neizmantotās rezerves".

Pērn noslēgtā vienošanās par naftas ieguves samazinājumu bija atkāpe no OPEC stratēģijas, kas iepriekš ļāva valstīm Saūda Arābijas vadībā iegūt pēc iespējas vairāk naftas, lai apsteigtu konkurentus, kuru izmaksas ir lielākas, jo īpaši slānekļa gāzes ieguvējus ASV. Tomēr ASV ieguves sektors bija elastīgāks nekā iepriekš uzskatīts, samazināja izmaksas un ieguve ir sasniegusi augstāku līmeni nekā laikā pirms 2014.gada, kad naftas cenas, kas tolaik pārsniedza 100 ASV dolārus par barelu, sāka sarukt.

Lai gan ASV slānekļa gāzes ieguves kompānijas nesen paziņoja par investīciju samazinājumu, IEA saglabāja savu prognozi, ka ieguve šajā sektorā turpinās pieaugt ražīguma palielinājuma dēļ. Kopš OPEC vienošanās stāšanās spēkā naftas cenas pasaulē ir turējušās ap 50 ASV dolāriem par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!