Foto: stock.xchng
ASV tiesa piespriedusi mūža ieslodzījumu Ņujorkas iedzīvotājam, kas atzīts par pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukuma plānošanu pilsētas metro, lai atriebtos par ASV darbību Afganistānā.

Bruklinas federālā tiesa mūža ieslodzījumu 34 gadus vecajam Adisam Medundžaninam par viņa lomu 2009.gadā kopā ar diviem jauniem musulmaņiem plānotā uzbrukumā, kas, kā apgalvoja prokurori, tika plānots, lai paustu savu saniknojumu par ASV ārpolitiku.

Prokuratūra paziņoja, ka Madundženins un viņa draugi vienu no lielākajiem teroraktiem pēc 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem plānoja īstenot "dažu dienu laikā" pirms tika aizturēti.

"Saskaņā ar [starptautiskās kaujinieku organizācijas] "Al Qaeda" plānu izplatīt terorismu mūsu teritorijā Adiss Medundžanins vēlējās upurēties un nogalināt nevainīgus ņujorkiešus. Tā vietā viņš tagad atlikušo mūžu pavadīs tur, kur ir viņa vieta - aiz restēm," teica prokurore Loreta Linča.

Bosnijā dzimušais Medundžanins savulaik mācījies vienā Ņujorkas vidusskolā ar diviem imigrantiem - Nadžibullahu Zazi un Zasreinu Ahmedzaju, kuri savu vainu uzbrukuma plānošanā atzina un prāvas laikā liecināja pret Medundžaninu. Gaidāms, ka tiesa spriedumu pret viņiem nolasīs nākamgad.

Medundžanins tika aizturēts 2010.gada janvārī pēc tam, kad apzināti mēģināja ar automašīnu izraisīt avāriju uz noslogotas ātrgaitas automaģistrāles. Prokurori paziņoja ka tas bija viņa pēdējais mēģinājums kādu nogalināt. Viņš savu vainu uzbrukuma plānošanā neatzīst.

Medundžaninam apsūdzības izvirzīja ne vien par terorakta plānošanu, bet arī par "Al Qaeda" apmācību kursa iziešanu un citas ar terorismu saistītas apsūdzības.

Visi trīs plānoja uzspridzināties metro, Taimskvērā vai citā ļaužu pilnā vietā. Plānu ASV tiesībsargājošās institūcijas atklāja, kad Zazi jau bija visas bumbai nepieciešamās sastāvdaļas, tomēr viņš saprata, ka tiek novērots. Vīrieši mēģināja atbrīvoties no pierādījumiem pret viņiem, tomēr 2009.gada septembrī Zazi Denverā tika aizturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!