Krievijas Krasnojarskas novadā kādā skolā pedagoģe 10. klases audzēkņiem piedraudēja ar prezidenta Vladimira Putina miesassargiem, jo uz tāfeles kāds bija uzrakstījis "Putins zaglis", vēsta radio "Svoboda".

Incidents noticis 13. oktobrī Teježņija ciema skolā Nr.20. Pats uzraksts uz tāfeles atstāts iepriekšējā dienā kādā starpbrīdī, liecina "Svoboda" rīcībā esoša informācija.

Fotogrāfijas ar uzrakstu uz tāfeles publicētas nereģistrētiem lietotājiem nepieejamā sociālā tīkla "Vkontakte" grupā, taču video ar skolotājas runāto pieejams arī videokrātuvē "Youtube".

Ierakstā kundze dzirdama skaidrojam, ka 10A klase ir izteikusi "dziļu apvainojumu" Putinam, "par ko padomju laikā tiktu nošauti".

"Tiem, vai tam, kurš to uzrakstīja, es iesaku: uzrakstiet šo vārdu, ielieciet aploksnē un nosūtiet. Es jums pateikšu adresi: Maskava, Kremlis, Prezidenta administrācija. Tur ātri izlidos uz šejieni un tiks skaidrībā. Putinam miesassargi ir! Viņu apsargā," brīdina skolotāja.

"Bet kaut kāds 10A skolnieks vai skolniece pēkšņi apvaino viņu zādzībā. Jums ir pierādījumi? Vēlreiz saku: esiet pateicīgi, ka es nepacēlu šo lietu, nerakstīju iesniegumu policijai. Viņi ātri tiktu skaidrībā, kurš to izdarīja. Bet es nevēlējos kaunu skolai," turpina kundze.

Šis Krievijas reģionos nav pirmais skolēnu un skolotāju konflikts, kas saistīts ar jauniešu politiskajām aktivitātēm.

Pēc 2017. gada 26. marta nepieredzēti plašajiem mītiņiem pret premjerministra Dmitrija Medvedeva korupciju, vairāku reģionu skolās un augstākās izglītības mācību iestādēs skolotāji, psihologi un direktori rīkoja pārrunas ar audzēkņiem, skaidrojot, kāpēc nevar ticēt opozicionāram Aleksejam Navaļnijam un nedrīkst iet uz opozīcijas rīkotiem pasākumiem, atgādina portāls "Currenttime".

Pārrunas ar jaunatni atkal atsākušās pēc 2018. gada 12. jūnijā notikušajiem protestiem, kas tika rīkoti pret amatā pārvēlētā Putina inaugurāciju.

Vairākas tādas lekcijas audzēkņi ir nofilmējuši un nosūtījuši žurnālistiem vai publicējušu internetā.

Tomskā vēstures skolotāja Otrās ģimnāzijas audzēkņiem nolasīja lekciju par "liberālisma un fašisms līdzību", norāda "Currenttime". Uz protesta akcijām gājušos jauniešus viņa nosaukusi par "fašistiem, tautas nodevējiem un anglosakšu vergiem".

Kādā no Vladimiras skolām skolotāja draudēja, ka varasiestādes izņems bērnus no ģimenēm, jo tie bija apmeklējuši vietējo Navaļnija kampaņas štābu. Līdzīgas lekcijas lasītas arī skolās Brjanskā, Vladikaukāzā un citās Krievijas pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!