Foto: AFP/Scanpix

Divi Krievijas valsts uzņēmumi, kuriem ir ciešas saites ar Vladimiru Putinu, ar ASV prezidenta Donalda Trampa znota palīdzību veikuši pamatīgas investīcijas sociālajos tīklos "Facebook" un "Twitter"

Par to liecina tā dēvētie "Paradīzes dokumenti", kurus publiskojis Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs (ICIJ), kurš pagājušajā gadā publiskoja tā dēvētos Panamas dokumentus. Britu laikraksts "The Guardian" vēsta, ka investīcijas interneta gigantos nonākušas ar krievu miljardiera Jurija Milnera starpniecību, kuram pieder daļas uzņēmumā kopā ar Trampa znotu un Baltā nama padomnieku Džaredu Kušneru.

Šī ziņa īpaši nozīmīga kļūst tieši tagad, kad ASV varas iestādes izvērtē tā saukto "Kremļa troļļu" ietekmi uz pērn notikušajām ASV prezidenta vēlēšanām. Izmeklēšanā noskaidrots, ka vairāki "Facebook" lietotāji, kuru pēdas ved uz Krieviju, bija izveidojuši dažādas "Facebook" lapas, kurās ar apmaksātiem ierakstiem centās polarizēt un šķelt ASV sabiedrību tādos jūtīgos tematos kā rasisms, policijas vardarbība un reliģija.

Investīcijas "Facebook" un "Twitter" nākušas no Krievijas valsts kontrolētās VTB bankas, kā arī Krievijas gāzes koncerna "Gazprom". "Paradīzes dokumenti" rāda, ka 2011. gadā VTB banka uzņēmumā "Twitter" investēja 191 miljonus dolāru. Savukārt "Gazprom" ar ofšora uzņēmuma starpniecību iegādājas "Facebook" akcijas viena miljarda dolāru vērtībā. Naudas plūsmu kontrolējis Milners.

"Facebook" taisnojas, ka "Gazprom" finansētās uzņēmuma akcijas jau piecus gadus pieder citiem īpašniekiem, savukārt gatavojas veikt pārbaudes par visiem saviem investoriem.

Jau ziņots, ka "Paradīzes dokumenti" aptver 13,4 miljonus dokumentu, kas iegūti galvenokārt no juridiskās firmas "Appleby", kas sniedz pakalpojumus saistībā ar investīcijām ārzonu kompānijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!