Foto: stock.xchng

Vācijas militārpersonu savienība otrdien, 10. jūlijā, nākusi klajā ar asu jaunā valsts budžeta kritiku, norādot, ka tas paredz parazitēšanu uz Ziemeļatlantijas Līguma organizācijas (NATO) rēķina.

"Ja situācija paliek tāda, kāda tā ir šajā izdevumu plānā, iespējams vien nogrozīt galvu," sarunā ar aģentūru DPA norādīja Vācu Bundesvēra savienības vadītājs Andrē Vistners. "Kā tas attīstīsies starptautiski, vēl jāredz, taču esmu pārliecināts, ka uz parazitēšanu balstīta drošības politika vairs netiks pieņemta."

Vācija gadiem guvusi labumu no NATO, un nākotnē tā būs vēl vairāk atkarīga no alianses, piebilda Vistners.

Viņš uzsvēra, ka daudzi politiķi diemžēl vēl nav sapratuši, ka NATO arī nākotnē būs Vācijas drošības galvenais garants un ka vienīgais veids, kā Vācija var nodrošināt taisnīgu aizsardzības izdevumu sloga sadali starp sabiedrotajiem, ir gādāt, lai Bundesvērs būtu pilnībā kaujasspējīgs.

Arodbiedrība, kas pārstāv vācu militārpersonu un armijas civilā personāla intereses, norādījusi, ka Vācijas aizsardzības budžets turpina stagnēt, un brīdina, ka tas kaitē Vācijas uzticamībai, aliansei kopumā un visu pilsoņu drošībai.

NATO dalībvalstis ir apņēmušās līdz 2024. gadam palielināt aizsardzības izdevumus līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta (IKP). Taču Vācijas kanclere Angela Merkele ierosinājusi līdz noteiktajam termiņam palielināt aizsardzības izdevumus vienīgi līdz 1,5% no IKP, norādot, ka arī tad armijas finansējuma pieaugums sasniegšot 18 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!