Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons nav gribējis aizvainot Itāliju ar saviem izteikumiem par Romas atteikšanos uzņemt Francijas nevalstiskās organizācijas kuģi ar vairāk nekā 600 migrantiem, ceturtdien pavēstīja viņa birojs. Makrona izteikumi izraisījuši asu diplomātisko strīdu.

Trešdienas vakarā telefonsarunā ar Itālijas premjerministru Džuzepi Konti "prezidents uzsvēra, ka neviens no viņa izteikumiem nebija domāts, lai aizvainotu Itāliju un Itālijas tautu," teikts Makrona biroja paziņojumā. Itālija trešdien uzstāja, ka Makronam par Romas valdības apsūdzēšanu "cinismā un bezatbildībā" ir jāatvainojas.

Piektdien Parīzē plānotā Makrona un Kontes tikšanās, kuru Roma draudēja atcelt strīda dēļ, tomēr notiks, teikts paziņojumā. Makrons un Konte "apstiprināja Francijas un Itālijas saistības organizēt glābšanu atbilstoši briesmās nonākušo cilvēku humānās aizsardzības noteikumiem", teikts paziņojumā attiecībā uz nelegālajiem imigrantiem, kas cenšas šķērsot Vidusjūru no Lībijas.

Itālijas un Francijas attiecībās plašumā vēršoties skandālam Itālijas ekonomikas ministrs Džovanni Trija trešdien atcēla Parīzē plānoto tikšanos ar Francijas kolēģi. Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni trešdien sacīja, ka būtu jāatceļ arī piektdien Parīzē plānotā Kontes un Makrona tikšanās, ja Francija neatvainosies par Itālijai izteiktajiem pārmetumiem.

Makrons sadusmojis Itālijas valdību, apgalvojot, ka Romas atteikšanās uzņemt migrantu kuģi bijusi ciniska un bezatbildīga. Itālijas ārlietu ministrs Enco Moavero-Milanēzi trešdien izsauca Francijas vēstnieku saistībā ar diplomātisko strīdu par migrantu kuģa neuzņemšanu. Francija izteikusi nepieņemamas un neattaisnojamas piezīmes, kas nekavējoties ir jāatsauc, sacīja ministrs.

Makrons otrdien pārmeta Itālijai bezatbildību, atsakoties atvērt savas ostas Francijas nevalstiskās organizācijas "SOS Mediterrannee" kuģim "Aquarius", kas Vidusjūrā bija uzņēmis 629 migrantus. Itālijas jaunā valdība reaģēja nekavējoties, nosodot "liekulīgās pamācības" migrācijas jautājumos no tādām valstīm kā Francija.

"Paziņojumi par "Aquarius", kas nāk no Francijas, ir pārsteidzoši (..). Itālija nevar pieņemt liekulīgas pamācības no valstīm, kas izvēlējušās "skatīties uz otru pusi" imigrācijas jomā," paziņoja Itālijas valdība. "Aquarius" migrantus uzņēma sestdien, un viņiem nācās pavadīt vairāk 30 stundas uz pārpildītā kuģa, kuru Malta un Itālija atteicās uzņemt. Visbeidzot Spānija piedāvāja uzņemt kuģi savā ostā Valensijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!