Foto: AP/Scanpix
Parīzē svētdien svinīgā ceremonijā tiek pieminēti tie gandrīz 150 cilvēki, kas Francijā pagājušā gada laikā gājuši bojā terora uzbrukumos.

Francijas prezidents Fransuā Olands kopā ar Parīzes mēru Annu Idalgo atklāja piemiņas plāksni Republikas laukumā, kur parīzieši pulcējās gan pēc uzbrukuma satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai janvārī, gan pēc novembrī notikušajiem slaktiņiem.

Uz ceremoniju bija pulcējušies daži tūkstoši cilvēku. Visiem, kas ieradās laukumā, divas reizes tika veiktas drošības pārbaudes.

Laukumā šai dienā neskanēja politiķu runas. Bojāgājušie tika pieminēti ar klusuma brīdi.

Francijas Bruņoto spēku koris nodziedāja valsts himnu - "Marseljēzu" - bet franču rokmūziķis Džonijs Halidejs - dziesmu "Un dimanche de janvier" (Janvāra svētdiena), atsaucot atmiņā dienu pirms gada, kad Francijas pilsētu ielās godināt pirmo uzbrukumu upuru piemiņu izgāja vairāk nekā 3,7 miljoni cilvēku un viņiem pievienojās arī 40 pasaules valstu līderi.

Pēc atceres pasākuma Olands īsā nepieteiktā vizītē apmeklēja Parīzes galveno mošeju, akcentējot nepieciešamību uzturēt saites arī ar Francijas musulmaņu kopienu.

Pagājušā gada 7. janvārī "Charlie Hebdo" tika nošauti 11 cilvēki, viens no uzbrucējiem nošāva policisti uz ielas, bet vēl četri cilvēki tika nogalināti Parīzes košera veikalā "Hyper Cacher". Pavisam trīs islāmistu ekstrēmistu uzbrukumos trijās dienās Parīzē tika nogalināti 17 cilvēki.

Vēl 130 cilvēki 13. un 14. novembrī zaudēja dzīvību slaktiņos Parīzē, par kuriem atbildību uzņēmās teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!