Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīrietis, kurš nosauca sevi par uzticīgu džihādistu grupējumam "Daesh", pirmdienas vakarā Parīzes piepilsētā nodūra policistu un viņa sievu, bet vēlāk tika nošauts policijas operācijā. Pirms nāves viņš solījies par "kapsētu" pārvērst Eiropas futbola čempionātu, kas šobrīd notiek Francijā, ziņo aģentūra AFP.

Ar grupējumu "Daesh" saistīta ziņu aģentūra "Amaq News Agency" vēstīja, ka uzbrukumu īstenojis "Daesh kaujinieks". Iepriekš tā bija nākusi klajā ar līdzīgu apgalvojumu par slaktiņu geju naktsklubā ASV Floridas štata Orlando pilsētā.

Policists ar sievu tika nogalināti savās mājās Parīzes piepilsētā Manjanvilā. Francijas prokuratūra ir uzsākusi pretterorisma izmeklēšanu par šo uzbrukumu.

Aculiecinieki izmeklētājiem atklāja, ka uzbrucējs, saucot "Allāhu akbar" (Dievs ir visuvarens), vairākkārt sadūris policistu pie viņa mājas, bet pēc tam saņēmis par ķīlniekiem policista sievu un trīs gadus vecu dēlu un aizbarikādējies viņu mājā.

Policijas specvienība RAID ap pusnakti iebruka mājā pēc neveiksmīgām sarunām ar uzbrucēju, kurš šo sarunu laikā nosauca sevi par uzticīgu "Daesh", sacīja izmeklēšanai tuvi ziņu avoti.

Iebrūkot mājā, policija atrada policista sievas līķi un nošāva uzbrucēju. Policista dēls tika izglābts neskarts, bet bija šokā un viņam tika sniegta mediķu palīdzība.

Vēlāk tika atklāts, ka uzbrucējs bijis 25 gadus vecais Larosi Aballa. Viņa upuri netiek identifcēti, bet ir zināms, ka 42 gadus vecais policists bija policijas komandieris Parīzes piepilsētā Lemiro, savukārt viņa sieva bija civildienesta ierēdne vietējā policijā.

Vīrietis, kurš pirmdienas vakarā Parīzes piepilsētā nodūra policistu un viņa sievu, bet pēc tam tika nošauts, bija izveidojis sarakstu ar cilvēkiem, kurus vēlējies nogalināt, otrdien paziņoja Parīzes prokurors Fransuā Molēns. Sarakstā bijuši sabiedrībā zināmi cilvēki, arī policisti un reperi.

Aballa uzbrukuma laikā arī ievietojis sociālajā vietnē "Facebook" video un veicis divus ierakstus mikroblogu vietnē "Twitter". Aballa sarunā ar policiju tāpat paudis, ka viņš atsaucies džihādistu grupējuma "islāma valsts" līdera aicinājumam sarīkot uzbrukumus.

2013. gadā Aballa bija notiesāts par piedalīšanos džihādistu organizācijā, kurai bija saistība ar Pakistānu, otrdien paziņoja izmeklēšanai tuvi ziņu avoti. Viņam tika piespriests trīs gadu cietumsods, sešus mēnešus no tā nosacīti atlaižot. Viņš tika tiesāts kopā ar septiņiem citiem apsūdzētajiem.

Informācijas avots policijā otrdien atklāja, ka saistībā ar uzbrukumu aizturēti divi cilvēki. Molēns norādīja, ka aizturēts vēl viens aizdomās turamais.

Uzbrukums tika sarīkots laikā, kad Francijā pastiprinātas drošības apstākļos notiek šīgada Eiropas futbola čempionāts.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka "stingri nosoda šo pretīgo [terora] aktu", un sasauca augstāko amatpersonu sanāksmi, kas otrdienas rītā notiks prezidenta pilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!