Francijas policija masīvā operācijā meklē izdzīvojušos teroristus un viņu iespējamos sabiedrotos, kas saistīti ar piektdienas naktī Parīzē notikušajiem uzbrukumiem, kuros nogalināti 129 cilvēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Teroraktos Parīzē naktī uz sestdienu tika nogalināti vismaz 129 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts". Šaušanas un spridzināšanas uzbrukumi notikuši sešās pilsētas vietās.

Policija veikusi reidus Parīzes piepilsētā Bobigņjā, Francijas mediji ziņo arī par vērienīgu policijas operāciju netālu no Mobēžas Beļģijas pierobežā.

Tāpat likumsargu reidi novēroti Francijas dienvidu pilsētā Grenoblē, taču nav zināms, vai tas ir saistīts ar Parīzes teroraktiem, norāda raidsabiedrība.

Pavisam drošībnieki pirmdienas rītā veikuši 150 reidus, paziņoja Francijas premjers Manuels Valss.

Policija par galveno meklējamo aizdomās turamo nosaukusi 26 gadus veco Briselē dzimušo Salahu Abdeslamu, kurš dzīvo Molenbekā. Likumsargi Abdeslamu raksturo kā bīstamu un brīdina cilvēkus viņam netuvoties.

Foto: Reuters/Scanpix

Policija uzskata, ka Abdeslams izīrējis VW "Polo" automašīnu, kas atrasta pie "Bataclan" koncertzāles, kurā teroristi piektdien nogalināja 89 cilvēkus.

Sestdien Abdeslams kopā ar diviem citiem vīriešiem atradies automašīnā, ko policija apturējusi pie Beļģijas robežas, bet pēc pārbaudes palaidusi.

Tiek ziņots, ka Francijas pilsonis Abdeslams palīdzēja izplānot uzbrukumus kopā ar saviem diviem brāļiem, no kuriem viens gāja bojā, īstenojot tetroraktus, bet otrs tika aizturēts Beļģijā pēc atgriešanās no Parīzes.

Beļģijas likumsargi aizdomās par saistību ar piektdienas teroraktiem pavisam ārstējuāi septiņus cilvēkus, ziņo BBC

Amatpersonas atklājušas, ka uz brāļu pēdām izmeklētāji nonākuši pateicoties divām iznomātām automašīnām – jau minētājam VW "Polo" un Parīzes piepilsētā pamestam "Seat", kurā atrastas Kalašņikova sistēmas triecienšautenes.

Viens no trim teroristiem, kuri gāja bojā uzbrukumā pie “Stade de France” stadiona, detonējot sprāgstvielu jostas, esot identificēts kā Bilals Hadfi no Beļģijas. Aptuveni 20 gadus vecais vīrietis jau bijis zināms beļģu policijai.

Vēl viens uzbrucējs, kurš uzspridzinājies pie “Bataclan” koncertzālē, identificēts kā 29 gadus vecs francūzis Omars Ismails Mostefai.

Viņam bijusi krimināla pagātne un Francijas izlūkdienesti viņu jau iepriekš atzinuši par iespējamu islāma ekstrēmistu, kurš, ispējams, karojis Sīrijā.

Tāpat varasiestādes izmeklē Sīrijas pases izcelsmi, kas atrasta vienā no uzbrukuma vietām. Dokuments izsniegts vīrietim, kurš kā patvēruma meklētājs agrāk šogad ieradies Grieķijā.

Atbildību par šaušanas un spridzināšanas uzbrukumiem, kas notika Parīzes bāros un restorānos, koncertu zālē un stadionā – pavisam sešās vietās -, uzņēmies radikālo islāmistu grupējums "Islāma valsts".

Septiņi uzbrucēji gāja bojā uzspridzinoties, bet vienu nošāvusi policija.

Teroristi darbojās trīs komandās un bija bruņojušies Kalašņikova automātiem un pašnāvnieku vestēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!