Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Austrijas konservatīvā Tautas partija, kuru vada 31 gadu vecais tagadējais ārlietu ministrs Sebastians Kurcs, uzvarējusi svētdien aizvadītājās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, atsaucoties uz provizoriskajiem rezultātiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Tautas partija saņems 31,5% balsu. Pašreizējā kanclera Kristiāna Kerna pārstāvētie sociāldemokrāti – 27,1% balsu. Savukārt galēji labējā Brīvības partija iegūs 25,9% vēlētāju atbalstu.

Īstenojoties šim scenārijam, Kurcs kļūs par gados jaunāko valsts vadītāju pasaulē. Kurcs par ārlietu ministru kļuva 2013. gadā, kad viņam bija 27 gadi. Šī amata ieņemšana viņu padarīja par jaunāko ārlietu ministru Eiropas vēsturē.

Galējie vēlēšanu rezultāti gaidāmi nākamnedēļ. Vēlēšanās balsstiesīgi bija 6,4 miljoni austriešu.

Lai gan šie skaitļi ir provizoriski, tie norāda uz koalīcijas modeli, kurā darbotos labējās politiskās partijas – Tautas partija un Brīvības partija. Tādējādi izjuktu 10 gadus ilgusi sociāldemokrātu dominance Austrijas politikā, vērtē aģentūra AP.

Viens no sociāldemokrātu klupšanas akmeņiem šajās vēlēšanās bija nespēja risināt imigrācijas un sociālās aprūpes jautājumus, norāda "Bloomberg".

Tikmēr Tautas partija un Brīvības partija apvienojušās zem nostājas, kas vērsta pret imigrāciju. Abas partijas aicina stiprināt valsts robežas un steidzīgi deportēt patvēruma meklētājus, kuriem liegta uzturēšanās atļauja.

Kurcs pavasarī kļuva par šobrīd koalīcijā strādājošās Tautas partijas līderi un arvien vairāk virzījis spēku labējās politikas virzienā. Aģentūra AP skaidro, ka vēlētājus Tautas partijai piesaista Kurca diktētais tonis, kurš ir pielaidīgāks par Brīvības partijas retoriku un tās līderi Heincu Kristiānu Štrahi. Tādējādi Tautas partija piesaista vēlētājus, kuri ir bažīgi par straujo musulmaņu migrantu pieplūdumu Eiropā, taču vairās no neonacistiskajām kopienām, kuras piesaista Brīvības partija.

Galēji labējā brīvības partija valdībā pēdējo reizi iekļuva 2000. gadā, izsaucot asu Eiropas Savienības (ES) reakciju, kas uz īstu brīdi pat apturēja Vīnes balsstiesības Eiropadomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!