Pēc sestdien veiksmīgi noslēgtās aplenkuma pārraušanas operācijas, Sīrijas valdības opozīcijas lielāko grupējumu alianse faktiski ielenkusi pilsētas rietumus un uzsākusi operāciju to ieņemšanai, vēsta "Al Jazeera".

Opozīcija jau kopš pilsoņkara sākuma 2011. gadā kontrolē Sīrijas lielākās pilsētas austrumus, un ilgu laiku dominēja arī pilsētas ziemeļrietumu un dienvidu apgabalos, tomēr kopš Krievijas iesaistes karā pērnā gada septembra beigās tos kaujās bija zaudējusi. Pēc tam, kad jūnija beigās valdība noslēdza arī pēdējo ziemeļu apgādes koridoru, kas nodrošināja Alepo austrumu saikni ar pārējo opozīcijas pārvaldīto teritoriju, cīņā par tā pārraušanu vienojās lielākie opozīcijas grupējumi.

Jau svētdien jaunizveidotā alianse, kurā apvienojušies ilgstoši savstarpēji karojušas opozicionāru kustības, tostarp gan liberālie "Brīvās Sīrijas armijas" kaujinieki, gan radikālie islāmisti, uzsāka cīņu par pārējo Alepo pilsētu, kuras lielākajā daļā visu pilsoņkara laiku saimniekojuši Sīrijas valdības spēki.

Radikālo džihādistu organizācija "Jabhat Fatah al-Sham" (iepriekš "al-Nusra Front") paziņojumā paudusi, ka gaidāmajai cīņai no savām rindām piesaistīs divreiz lielāku kaujinieku skaitu. "Mēs neatpūtīsimies, kamēr uzvaras karogs neplīvos virs Alepo pils," teikts sociālajos tīklos izplatītajā uzsaukumā.

Svētdien aplenktajās pilsētas daļās pēc mēnesi ilgā aplenkuma atkal iebrauca kravas automašīnas ar pārtiku. Tikmēr pilsētas dienvidu rajonā, kura ieņemšana ļāva pārraut aplenkumu, joprojām turpinās aktīvas kaujas, kā arī to bombardē Krievijas spēki, liedzot drošu civiliedzīvotāju kustību un regulāru pārtikas piegādi.

Līdz ar pilsētas dienvidu rajonu iekarošanu, opozīcija ieņēmusi arī svarīgu Sīrijas armijas artilērijas bāzi. Sociālajos tīklos publicētas fotogrāfijas, kurās redzams, ka kaujinieki ieguvuši nozīmīgus transporta, ieroču un munīcijas krājumus.

Organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" norāda, ka šis ir viens no smagākajiem valdības zaudējumiem kopš pilsoņkara sākuma 2011. gadā.

Patlaban pieaug bažas par valdības kontrolēto pilsētas rietumu rajonu iedzīvotāju stāvokli ūdens un degvielas trūkuma dēļ. Faktiski patlaban opozīcijas aplenkumā šobrīd nonākusi šī pilsētas daļa, jo tās apgāde tika īstenota tikai no dienvidiem, bet drošs ceļš caur pilsētas ziemeļiem nav izveidots.

Līdz ar to patlaban ielenkumā nonākušo cilvēku skaits tiek lēsts līdz pat 1,2 miljoniem, vēsta aģentūra AFP, atsaucoties uz "Sīrijas Cilvēktiesību observatoriju".

Alepo kopš pilsoņkara sākuma ir Sīrijas valdības opozīcijas grupējumu galvenais centrs. Tiek lēsts, ka piecus gadus ilgušajā bruņotajā konfliktā visā valstī miruši jau vismaz 400 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!