Foto: Shutterstock

Cilvēki visā pasaulē ik gadu izmet vairāk nekā 1,3 miljardus tonnu pārtikas produktu, lai gan vienlaikus Zemes ekoloģiskie resursi pakāpeniski sarūk, trešdien paziņoja Pasaules Dabas fonda (WWF) preses dienestā, atsaucoties uz pētījumu kompānijas "Metabolic" ziņojumu.

"Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) datiem, pašlaik 31% pārtikas produkcijas vienkārši tiek izmesta atkritumos," informēja fondā.

Vienlaikus, kā norādīja WWF, pasaulē ir 795 miljoni cilvēku, kas cieš no hroniska pārtikas trūkuma.

"Pietiek pat ar ceturto daļu izmestās pārtikas, lai pabarotu visus šos cilvēkus," norādīja fondā.

Visvairāk pārtikas produktu atkritumos izmet Eiropas un Ziemeļamerikas iedzīvotāji, kas bieži paši arī utilizē pārtiku. Nereti ēdiens sabojājas vēl pirms nonākšanas patērētāju rokās, proti, noliktavās un bāzēs, veikalos, transportējot un tā tālāk, secināts pētījumā.

Ekologi norāda, ka pašlaik lauksaimniecības kultūru audzēšanai tiek izmantota vairāk nekā puse planētas teritorijas, kas piemērota šim mērķim. Savukārt tas, ka cilvēkiem garšo jūras veltes, ir novedis pie krasa daudzu zivju sugu populācijas samazinājuma. Šo sugu vidū ir arī retās sugas.

Lai brīdinātu par draudošo katastrofu, WWF iesaka ikgadējās vispasaules akcijas "Zemes stunda" laikā samazināt ne tikai elektrības patēriņu, bet arī pusfabrikātu patēriņu un vērst uzmanību uz vietējiem un sezonālajiem, jo īpaši augkopības, produktiem. Tas nepieciešams, lai samazinātu laiku, resursus un enerģiju, kas tiek iztērēta pārtikas ražošanai un transportēšanai.

Tāpat fonds ierosina ieviest ekoloģiskās sertifikācijas sistēmu. Tā ļautu noformulēt visus nosacījumus, kas nepieciešami ekoloģiski drošas produkcijas izstrādei un ražošanas organizēšanai, atbilstību likuma normām par ekoloģiskajām prasībām, nodrošinot patērētāju dzīvības un veselības, kā arī vides aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!