Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules līderi piektdien Vašingtonā notikušajā kodoldrošības samitā atkārtoti apliecināja savu gatavību neļaut kodolieročiem nonākt ekstrēmistu rokās, taču brīdināja, ka draudi nemitīgi pieaug.

"Ir jāstrādā vairāk, lai neļautu ar valstī nesaistītiem spēlētājiem iegūt kodolmateriālus vai citus radioaktīvus materiālus, kurus var izmantot ļaunprātīgiem nolūkiem," teikts pasaules līderu kopīgajā paziņojumā.

"Mēs atkārtoti apliecinām savu uzticību mūsu kopīgajiem kodolatbruņošanās, kodolieroču neizplatīšanas un atomenerģijas izmantošanas mērķiem," teikts paziņojumā. "Mēs apņemamies veicināt mierīgu un stabilu starptautisko vidi, samazinot kodolterorisma draudus un stiprinot kodoldrošību."

Paziņojumam pievienoti pieci rīcības plāni kā uzlabot valstu koordināciju ar tādām starptautiskajām organizācijām kā ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) un Interpols.

Samitā ceturtdien un piektdien piedalījās apmēram 50 valstu un valdību vadītāji un starptautisko organizāciju pārstāvji. Samita dalībnieki apsprieda iespējas samazināt un drošāk uzglabāt kodolmateriālus, kā arī draudus, ka teroristiski grupējumi varētu sarīkot kodoluzbrukumus pilsētām.

Šis ir ceturtais šāda veida samits, kopš ASV prezidents Baraks Obama 2009. gadā kodolieroču neizplatīšanu pasludināja par vienu no savām ārpolitiskajām prioritātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!