Foto: AP/Scanpix

Nespēja vienoties par to, kas piedalīsies ASV un Krievijas ierosinātajā Sīrijas miera konferencē, var apdraudēt izredzes konferenci noorganizēt jau jūnijā, trešdien atzinuši diplomāti.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns atzina, ka par konferences galvenajiem elementiem joprojām nav panākta vienošanās.

Arī ASV vēstniece ANO Sūzana Raisa norādīja, ka joprojām nav skaidrs, kuras valstis piedalīsies konferencē, un nav skaidrības arī par Sīrijas valdības un opozīcijas pārstāvniecību.

Tomēr viņa norādīja, ka viss ASV valdības ārpolitikas aparāts sastrādājas ar Krieviju, lai noorganizētu šo pasākumu.

Sīrijas opozīcija šonedēļ sanāksmē Stambulā uzsvēra, ka jebkurām sarunām ar Damaskas režīmu jānoved pie prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās.

Tomēr sanāksmē skaidri iezīmējās arī šķelšanās Sīrijas Nacionālajā koalīcijā, kas ir lielākā opozīcijas grupējumu savienība.

Starptautiskā sabiedrība cer, ka šajā konferencē piedalīsies gan Damaskas režīma, gan Sīrijas opozīcijas pārstāvji.

Damaska principā ir piekritusi apmeklēt konferenci, kura jau nodēvēta par "Ženēvu 2".

Pirmās Ženēvas sarunas notika pagājušā gada jūnijā. Toreiz pasaules lielvaras vienojās par nosacījumiem Sīrijas krīzes risināšanai, paredzot pārtraukt asinsizliešanu un izveidot Sīrijā pārejas valdību, kurā būtu pārstāvēti visi sabiedrības spēki. Asadam netika pausts tiešs aicinājums atkāpties no amata.

Tomēr vienošanās neiemantoja nepieciešamo atbalstu un dzīvē netika īstenota.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien Parīzē pārsprieda jaunās konferences organizēšanu, tomēr vērā ņemami lēmumi šai sakarā netika pieņemti.

Lavrovs pēc tikšanās sacīja, ka ejams vēl tāls ceļš, lai to noorganizētu.

Viņš arī negatīvi vērtējis ANO Cilvēktiesību padomes trešdien pieņemto rezolūciju, kurā Sīrijas režīms nosodīts par ārvalstu kaujinieku izmantošanu cīņā par Kusairu. Lavrovs pauda pārliecību, ka šāds solis ir kaitējis miera centieniem.

ANO ģenerālsekretārs atklāja, ka trešdien runājis ar Keriju un konferences sakarā joprojām notiek aktīvas konsultācijas starp ASV, Krieviju un Apvienotajām Nācijām.

Tomēr viņš atzina, ka joprojām ir daudz neskaidru elementu un uzsvēra, ka lielā mērā sašķeltajai Sīrijas opozīcijai jādodas uz konferenci vienotai.
Krievija ir ierosinājusi, lai šoreiz konferencē piedalās arī Irāna - Asada režīma lielākā sabiedrotā. Bet rietumvalstis to nevēlas pieļaut.

Bans atzina, ka nespēj nosaukt precīzu konferences datumu, bet atzīmēja, ka visi ir ieinteresēti noorganizēt to pēc iespējas ātrāk.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!