Foto: AFP/Scanpix

Pasaules lielvaras trešdien aicinājušas Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu koncentrēties uz konflikta mierīgu risinājumu, brīdinot, ka neveiksmes gadījumā viņi pastiprinās atbalstu Sīrijas opozīcijai.

Ar šādu brīdinājumu lielvaras nāca klajā starptautiskās "Sīrijas draugu" kontaktgrupas sanāksmes laikā Ammānā, kur tika spriests par ASV un Krievijas ierosināto miera konferenci Sīrijas konflikta risināšanai.

Konferenci plānots sarīkot nākamajā mēnesī, bet precīzs laiks un vieta vēl nav zināmi.

"Sīrijas draugu" kontaktgrupas dalībvalstu 11 ministri sanāksmes beigās paziņoja, ka Asadam un viņa sabiedrotajiem nav vietas Sīrijas nākotnē un, ja Damaskas režīms nevēlēsies vienoties par pārejas posma valdības izveidošanu, tad "Sīrijas draugu" valstis palielinās atbalstu opozīcijai.

ASV amatpersonas neapstiprināja, vai šis lēmums nozīmē to, ka Vašingtona beidzot izšķirsies par ieroču piegādāšanu sīriešu nemierniekiem.

"Visas valstis piekrīt, ka atbalsts opozīcijai ir taktika", kas palīdz centienos panākt politisku noregulējumu sarunu ceļā, norādīja kāds anonīms avots.

"Sīrijas draugu" valstis arī nosodīja Libānas šiītu grupējuma "Hizbollah" dalību Sīrijas konfliktā, un Francija un Lielbritānija paziņoja, ka centīsies gūt Eiropas atbalstu savam priekšlikumam par Sīrijas opozīcijas apbruņošanu.

"Sīrijas draugu" sanāksmē Ammānā piedalījās Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Ēģiptes, Jordānijas, Katras, Saūda Arābijas, Turcijas, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) un ASV ārlietu ministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!