Foto: Reuters/Scanpix
Vācijas policija dienā saņem līdz 30 ziņojumus no patvēruma meklētājiem par kara noziegumiem, ziņo Vācijas mediji.

Vācijas Federālais kriminālpolicijas birojs (BKA) dienā saņem no imigrantiem 25 līdz 30 ziņojumus par kara noziegumiem, pirmdien ziņoja reģionālā raidorganizācija.

BKA kara noziegumu nodaļa "Hessische Rundfunk" atklāja, ka nav bijusi gatava tik lielam pieplūdumam un piesaistīti papildu darbinieki, lai tiktu galā ar visiem ziņojumiem no bēgļiem.

Vācijā reģistrētas jau aptuveni 2800 liecības, kur vairums pierādījumu iegūts ierindas intervijās, ko visi patvēruma lūdzēji sniedz Federālajam migrācijas un bēgļu birojam (BAMF).

Tomēr BKA atzina, ka tikai nelielai daļai ziņojumu ir gūti stingri pierādījumi, piemēram, fotogrāfijas vai citi liecinieki, taču daudzos gadījumos nav nekā vairāk par baumām.

Tomēr birojs apstiprināja, ka sācis 13 izmeklēšanas, balstoties uz patvēruma meklētāju liecībām.

BAMF standarta anketā patvēruma meklētājiem no Sīrijas ir jautājumi par to, vai šī persona cīnījusies Sīrijas armijas rindās, vai strādājusi valsts slepenajos dienestos, vai bijusi klāt potenciālajos kara noziegumos, tostarp ķīmisko ieroču izmantošanas gadījumos, un vai personas rīcībā ir kādi dokumenti, kas to varētu apliecināt.

Patvēruma meklētāji uz jautājumiem var izvēlēties arī neatbildēt.

BAMF automātiski nodod visas atbildes Vācijas policijai.

Vairākas policijas izmeklēšanas jau nesušas rezultātus.

Pagājušajā trešdienā Vestfālenes reģionā tika aizturēts Sīrijas pilsonis Ibrahims Al F., kas tiek turēts aizdomās par kara noziegumu pastrādāšanu.

41 gadu vecais sīrietis, domājams, vadījis 150 kaujinieku grupu Alepo, kas vismaz no 2012.gada cīnījās Brīvās Sīrijas armijas rindās un izlaupīja rajonus Alepo tuvumā.

Viņš tiek apsūdzēts vairāku gūstekņu spīdzināšanas uzraudzīšanā, personiski spīdzinot vismaz divus gūstekņus, un izpirkuma maksas pieprasīšanā par viņu atbrīvošanu.

Varasiestādes arī citās Eiropas valstīs tūkstošiem imigrantu vidū lūkojas pēc potenciālajiem kara noziedzniekiem.

Nīderlandes Tieslietu ministrija februāra beigās paziņoja, ka imigrantu vidū identificējusi 30 aizdomās turamos, tostarp desmit sīriešus. Pārējie bija no Eritrejas, Nigērijas, Sudānas, Gruzijas un citām valstīm.

Ziņu aģentūra AFP vēstīja, ka 2014. gadā Nīderlandes izmeklētāji identificējuši 50 šādus potenciālos kara noziedzniekus.

Tikmēr sociālajos medijos cirkulē simtiem baumu un šaušalīgu attēlu no Sīrijas pilsoņkara, bet cilvēktiesību aktīvisti cenšas savākt konkrētus pierādījumus.

Abduls Karims Rihavi, kurš vada organizāciju "Sīrijas Cilvēktiesību līga", ieguva patvērumu Vācijā pēc tam, kad tika spīdzināts Sīrijas režīma cietumā.

Viņš nodeva BKA sarakstu ar 150 potenciālo kara noziedznieku vārdiem.

Raidorganizācija ARD ziņoja, ka Rihavi sniegtā informācija palīdzējusi 2015. gada decembrī arestēt personu, kas tika turēta aizdomās par piederību teroristu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts"). Tomēr pēc nopratināšanas aizdomās turamais tika atbrīvots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!