Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Laikā, kad pār pasauli pūš kara vēji, un novecojis attīstības modelis turpina izraisīt cilvēka, sabiedrības un vides degradāciju, Ziemassvētki no jauna skubina mūs piesaistīt uzmanību Bērna Jēzus zīmei un saskatīt to bērnu sejās, sevišķi to bērnu sejās, kuri cieš karu, konfliktu un nabadzības plosītajā pasaulē," uzrunājot daudzus tūkstošus ticīgo, kas bija pulcējušies Vatikāna Svētā Pētera laukumā, savā tradicionālajā svētku uzrunā "Urbi et Orbi" jeb "Pilsētai un pasaulei" sacīja pāvests Francisks.

"Mēs redzam Jēzu Tuvo Austrumu bērnos, kas turpina ciest izraēliešu un palestīniešu starpā pieaugošās spriedzes dēļ. Šajā svētku dienā lūgsim no Kunga mieru Jeruzalemei un visai Svētajai Zemei. Lūgsim, lai abās pusēs virsroku gūst labā griba atsākt dialogu, lai saunu ceļā beidzot tiktu panākts risinājums, kas ļautu abām valstīm mierīgi pastāvēt līdzās savā starpā nospraustajās un starptautiski atzītajās robežās. Lai Kungs atbalsta arī to starptautiskās kopienas locekļu pūliņus, kuri palīdz šai izmocītajai zemei rast saskaņu un panākt taisnību un drošību, ko tā jau sen ilgstoši gaida," teica pāvests.

"Mēs saskatām Jēzu sīriešu bērnu sejās, ko aizvien iezīmē karš, kas šajos burtiski pārpludinājis zemi ar asinīm, lai mīļotajā Sīrijā beidzot tiktu panākta katras personas cieņas respektēšana, visiem kopā pieliekot pūles sociālās dzīves atjaunošanā, neatkarīgi no etniskās un reliģiskās piederības," sacīja pāvests.

"Mēs redzam Jēzu Irākas bērnos – šo zemi joprojām ievaino un šķeļ naids, kas tur valdījis pēdējos 15 gadus. Mēs redzam Jēzu arī Jemenas bērnos, kur aizvien nerimst konflikts, kas lielā mērā jau ir aizmirsts, bet kas atstājis dziļas sekas iedzīvotājos, kuri cieš no bada un slimību izplatīšanās. Mēs redzam Jēzu Āfrikas bērnos, it sevišķi tajos, kas cieš Dienvidsudānā, Somālijā, Burundi, Kongo Demokrātiskajā republikā, Centrālāfrikas Republikā un arī Nigērijā," lūdzās katoļu baznīcas galva.

"Mēs redzam Jēzu bērnos visā pasaulē, kur vien mieru un drošību apdraud saspīlējumi un jauni konflikti," sacīja pāvests, aicinot lūgties, lai izdotos pārvarēt pretestības Korejas pussalā un vairot tur savstarpēju uzticēšanos visas pasaules interešu labā.

"Mēs uzticam Bēram Jēzum Venecuēlu, lai atkal varētu atsākties mierīgas sarunas starp dažādiem sabiedrības slāņiem visas mīļotās venecuēliešu tautas labā, kura cieš šo beidzamo gadu politisko sadursmju sekas," sacīja pāvests, turpinot: "mēs redzam Jēzu bērnos, kuri kopā ar savām ģimenēm cieš konfliktu izraisītajā vardarbībā Ukrainā un piedzīvo tās smagās sekas. Lūgsimies, lai Kungs visdrīzākajā laikā dod mieru šai zemei".

"Mēs redzam Jēzu bērnos, kuru vecākiem nav darba, kuri ar lielām pūlēm cenšas nodrošināt saviem bērniem drošu un mierīgu nākotni, un redzam Jēzu arī bērnos, kuriem tikusi nozagta bērnība, jo tiem nākas jau no mazotnes strādāt, vai arī viņi tiek algotņu, kam nerūp sirdsapziņa, piespiesti karot. Mēs redzam Jēzu tajos daudzajos bērnos, kas spiesti atstāt savas zemes, ceļot vienatnē, necilvēcīgos apstākļos, tādējādi kļūstot par vieglu laupījumu cilvēku tirgotājiem. Viņu acīs redzam dramatisko stāvokli, kādā nonākuši daudzi piespiedu kārtā emigrējušie, kuri pakļauj riskam pat savu dzīvību, lai veiktu ceļojumus pāri saviem spēkiem un kas nereti pārvēršas traģēdijā," sacīja pāvests.

"Es atkal un atkal redzu Jēzu bērnos, kurus sastapu savā beidzamajā ceļojumā pa Mjanmu un Bangladešu un ļoti ceru, ka starptautiskā kopiena nepārstās strādāt, līdz tiks pienācīgi aizstāvēta minētajā apgabalā dzīvojošo minoritāšu cieņa," sacīja garīdznieks.

"Jēzus labi zina, kādas sāpes ir tad, kad netiec pieņemts un cik grūti ir tad, kad nevari atrast vietu, kur nolikt galvu. Lai mūsu sirdis nav viņam aizvērtas kā viņam bija aizvērtas Bētlēmes mājas," savu uzrunu noslēdza pāvests, atzīmējot, ka ikviens ir saņēmis Ziemassvētku zīmi – "autiņos ietīto Bērnu", un aicinot ikvienu censties "padarīt mūsu pasauli cilvēcīgāku, šodienas un rītdienas bērnu cienīgāku".

"Urbi et Orbi" ir pāvesta vēstījums, kas tradicionāli tiek nolasīts no Svētā Pētera bazilikas galvenā balkona un ko ik gadus Ziemassvētkos vēro tūkstošiem ticīgo, kas pulcējas Svētā Pētera laukumā. Tā laikā pāvests dod savu apustulisko svētību un vēršas pie visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!