Foto: AFP/Scanpix

Pāvests Francisks piektdien brīdinājis Eiropas Savienības (ES) līderus, ka blokam draud sabrukums, ja netiks atrasta jauna nākotnes vīzija.

Jaunajai vīzijai jābalstās solidaritātes principā, pamatojoties uz kuru ES tika izveidota, uzskata Francisks.

Tiekoties ar ES līderiem pirms sestdien paredzētā samita par godu Eiropas Savienības (ES) dibināšanas 60. gadskārtai, pāvests norādīja uz daudzajām problēmām, ar kurām pašreiz saskaras ES.

Francisks sacīja, ka tādas problēmas kā migrācijas krīze, ekonomiskās grūtības un populisms var tikt pārvarētas, bet var arī izrādīties letālas, ja netiks atrisinātas.

"Kad ķermenis zaudē apjēgu par virzienu un vairs nespēj raudzīties uz priekšu, tas piedzīvo regresiju, un ilgtermiņā tam draud nāve," sacīja pāvests.

Katoļu baznīcas galva atgādināja, ka sešas valstis, kas 1957. gada 25. martā dibināja Eiropas Ekonomisko Kopienu, pēc postoša kara izrādīja ticību nākotnei.

Šo valstu līderiem netrūka drosmes un viņi neko nenokavēja, piebilda Francisks.

"Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka Eiropas politiskā projekta sirds nevar būt nekas cits kā pats cilvēks," sacīja pāvests.

"Eiropas dzīvotspējas pirmajam elementam jābūt solidaritātei," viņš uzsvēra, raksturojot šo principu kā "efektīvāko pretindi populisma modernajām formām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!