Foto: AP/Scanpix

Romas pāvests Francisks pirmdien mudināja valstu līderus bez kavēšanās īstenot nolīgumus, kas saistīti ar klimata pārmaiņu ierobežošanu. Šis vēstījums ir adresēts nākamajam ASV prezidentam Donaldam Trampam, raksta aģentūra "Reuters".

Šādu paziņojumu pāvests Francisks izteica, tiekoties ar vairākiem zinātniekiem, tostarp slaveno britu fiziķi Stīvenu Hokingsu. Pāvesta atziņas par klimata izmaiņām veltītas Donaldam Trampam, kurš draudējis ASV izslēgt no 2015. gadā parakstītā Parīzes klimata nolīguma.

"Izvairīšanās vai kavēšanās ieviest starptautiskos klimata nolīgumus pierāda, ka politika ir pakļauta tehnoloģijām un ekonomikai, kur peļņa stāv pāri visam," teica Romas pāvests Francisks. Viņš kritizēja arī tos, kuri uzskata, ka klimata pārmaiņas nav saistītas ar cilvēka darbību.

Vēstīts, ka priekšvēlēšanu laikā Tramps tvītoja, ka globālā sasilšana ir dārgs ķīniešu safabricējums, kurš radīts, lai kaitētu ASV rūpniecībai.

Pagājušajā nedēļā nākamais ASV prezidents gan savu retoriku mīkstināja, solot "turēt prātu atvērtu" par Parīzes klimata nolīgumu. Tāpat viņš atzina, ka globālajai sasilšanai un rūpniecībai "varētu būt kāda saistība."

Romas pāvests Francisks pirmdien teica, ka cilvēki nedrīkst sevi uzskatīt par dabas īpašniekiem un pavēlniekiem, kuriem ir tiesības dabu izniekot, nerēķinoties ar tās potenciālu un attīstību.

Vēstīts, ka pērnā gada nogalē Parīzē norisinājās Klimata pārmaiņu konference. Tās noslēgumā tika pieņemts Parīzes nolīgums, kas ir uzskatāms par līdz šim nozīmīgāko starptautisko vienošanos, lai novērstu klimata pārmaiņas, veicinātu pāreju uz oglekļa mazietilpīgu un pret klimata pārmaiņām noturīgu attīstību. Parīzes nolīgums pēc 2020. gada aizstās Kioto protokolu.

Parīzes vienošanās mērķis ir stiprināt globālo rīcību klimata pārmaiņu novēršanai un noturēt globālo sasilšanu būtiski zem diviem grādiem pēc Celsija robežām salīdzinot ar pirmsindustriālo līmeni un censties ierobežot temperatūras pieaugumu pusotra grāda robežās, jo tas būtiski samazinās klimata pārmaiņu izraisītos riskus un ietekmes.

Tāpat nolemts uzlabot pielāgošanos klimata pārmaiņu negatīvajām ietekmēm un sekmēt noturīgumu pret klimata pārmaiņām, kā arī sekmēt investīciju novirzi saskaņā ar oglekļa mazietilpīgu un pret klimata pārmaiņām noturīgu attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!