Foto: AFP/Scanpix

Romas pāvests Francisks ceturtdien Bolīvijas apmeklējuma laikā pieprasīja izbeigt kristiešu genocīdu Tuvajos Austrumos un citur pasaulē un nosauca to par trešo pasaules karu.

Romas katoļu baznīcas galva, kura dzimtene ir Argentīna, ir devies braucienā uz trim Dienvidamerikas valstīm. Bolīvija ir otrā valsts šī brauciena maršrutā.

"Šodien mēs ar bailēm redzam, kā Tuvajos Austrumos un citur pasaulē daudzi no mūsu brāļiem un māsām tiek vajāti, spīdzināti un nogalināti par viņu ticību Jēzum," sacīja pāvests. "Šajā trešajā pasaules karā, kas tiek veikts pakāpeniski un kuru mēs tagad pieredzam, notiek viena genocīda forma, un tas ir jāizbeidz."

Pāvests pērn septembrī pauda neapmierinātību ar globāliem konfliktiem, pielīdzināja tos "pakāpeniskam" trešajam pasaules karam un nosodīja terorismu.

Francisks arī agrāk ir paudis dziļas bažas par kristiešu apdraudējumu pasaulē, tostarp Irākā un Sīrijā, kur islāma ekstrēmistu grupējums "Islāma valsts" ir ieņēmis plašas teritorijas un īsteno brutālu slepkavošanu un piespiedu pievēršanu islāmam.

Pirms saviem izteikumiem par kristiešu genocīdu pāvests Bolīvijas pilsētā Santakrusā de la Sjerrā lūdza piedošanu par "pārkāpumiem", kurus Romas katoļu baznīca izdarījusi pret indiāņiem Amerikas koloniālās iekarošanas laikmetā.

"Es to saku jums ar nožēlu. Daudz smagu grēku tika izdarīti pret Amerikas iedzimtajām tautām Dieva vārdā," sacīja pāvests, uzrunājot pūli.

Pāvests pirms tam brīvdabas misē aicināja miljonu ticīgo noraidīt mūsdienu patērētāju sabiedrību. Starp klātesošajiem šajā misē bija kreisi noskaņotais Bolīvijas prezidents Evo Moraless, kurš ir pirmais indiānis šajā amatā.

Pāvests ieradās Bolīvijā trešdienas vakarā no Ekvadoras. Piektdien viņš dosies uz Paragvaju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!