Foto: AFP/Scanpix
Krievijas Federācijas prezidenta vēlēšanas notiks 2012. gada 4. martā, tā nolēmusi valsts parlamenta augšpalāta – Federācijas Padome, piektdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Piecu dienu laikā lēmums jāpublicē oficiālajos laikrakstos, tad tas stāsies spēkā.

Atbilstoši likumam, Krievijas prezidenta vēlēšanas tiek paredzētas tā mēneša otrajā svētdienā, kurā vēlēšanas rīkotas pagājušajā reizē. 2008. gadā prezidenta vēlēšanas notika martā. Atbilstoši hronoloģijai, īstajam datumam bija jābūt - 11. martam, taču tad ir paredzēta darba diena, tādēļ vēlēšanas notiks nedēļu agrāk.

Prezidenta amata kandidāti vēl oficiāli nav izvirzīti, taču zināms, ka vēlēšanās piedalīsies eksprezidents, pašreizējais premjers Vladimirs Putins. Viņu kā savu kandidātu svētdien 27. novembrī izvirzīs valdošā partija "Vienotā Krievija".

Par vēlmi - kļūt par valsts galvu - paziņojuši arī Krievijas Komunistiskās partijas (KPRF) vadītājs Genādijs Zjuganovs, liberāldemokrātu līderis Vladimirs Žirinovskis un nacionālistu kustības "Cita Krievija" līderis, rakstinieks Eduards Ļimonovs.

Kā ziņots, par prezidenta kandidātu var kļūt Krievijas pilsonis, kura izvirzīšanu ar parakstiem atbalsta divi miljoni valsts balstiesīgo iedzīvotāju vai arī parlamentā pārstāvēta politiskā partija.

Pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs atteicās no pārvēlēšanas, tādējādi apstiprinot daudzu ekspertu iepriekš pausto, ka 2008. gadā Putins viņu izvēlējies par aizstājēju, lai pēc četru gadu pārtraukuma atkal ieņemtu vietu Kremlī. Tur viņš var uzkavēties pat līdz 2024. gadam. Konstitūcija tagad paredz sešu gadu prezidentūru un amatu drīkst ieņemt divas reizes pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!