Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc 20 gadu pauzes Eritrejas galvaspilsētā Asmarā vēlreiz atklāta Etiopijas vēstniecība, raksta "Al Jazeera".

Vēstniecības atklāšana ir vēl viens solis pretī abu valstu savstarpējo attiecību uzlabošanai. 9. jūlijā abas puses vienojās par diplomātisko attiecību atjaunošanu un kopš šī laika ir centušās likvidēt saspīlējumu, kas valstu starpā valdīja pēc 1998. gada konflikta, vēsta "Al Jazeera".

Jūlijā Eritreja atvēra savu vēstniecību Etiopijā. Tāpat Etiopijas aviokompānija "Ethiopian Airlines" ir atjaunojusi tiešos reisus uz Eritrejas galvaspilsētu.

Eritreja savulaik bija Etiopijas province, bet kļuva par neatkarīgu valsti 1993. gadā. Abu valstu starpā valdīja nesaskaņas par robežas demarkāciju. Aprīlī Etiopijas premjers Abi Ahmeds paziņoja, ka viņa valsts pildīs ANO atbalstīto miera līgumu, kas paredz, ka strīdus teritorijas nonāk Eritrejas pārraudzībā.

No 1998. līdz 2000. gadam abu valstu starpā notika zvērīgs tā saucamais tranšeju karš, kurā bojā gāja aptuveni 70 000 cilvēku. Pēc kara beigām līdz pat 2003. gadam ANO starptautiskie spēki uz robežas izveidoja buferzonu, taču sliktās apgādes un regulāro Eritrejas noteikto ierobežojumu dēļ misija 2008. gadā tika pārtraukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!