Foto: AFP/Scanpix

Āfrikas Savienība (ĀS) pēc 33 gadu pauzes pirmdien organizācijas samita ietvaros Etiopijā atkal apstiprināja vienīgās ārpus ĀS esošās Āfrikas valsts Marokas uzņemšanu, norāda "Africa News". Līdz ar to tā kļūs par 55. organizācijas biedru (attēlā valsts karalis Muhameds VI).

Maroka 1984. gadā pameta ĀS priekšgājēju "Āfrikas vienotības organizāciju", tādējādi protestējot pret to, ka organizācija atzina Marokas okupētās Rietumsahāras neatkarību. Pērn Maroka atkal pieteica savu dalību organizācijā, cerot, ka atrašanās tajā ļaus iegūt diplomātisku pārākumu pār Rietumsahāras neatkarības kustību "Polisario Front", un reiz panākt Rietumsahāras izslēgšanu no ĀS.

Rietumsahāras vēstnieks ĀS un Etiopijā Lamine Bāli gan medijiem norādījis, ka Maroka uzņemt tikai pieņemot tās sapratni, ka Rietumsahāra paliks ĀS.

Galvenie pretinieki Marokas uzņemšanai bijušas "Polisario Front" atbalstītājas, taču vairums Āfrikas valstu sveica bagātās Marokas uzņemšanu, cerot uz tās finansiālo ieguldījumu organizācijā, kura patlaban tiek kritizēta par pārlieku atkarību no ārējiem finansētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!