Foto: AFP/Scanpix

ASV armijas vajadzībām tiek izstrādāta jauna granāta, kas varētu aizvietot kopš 1968. gada izmantoto "M67" šķembu granātu. Par spīti tam, ka granātas kā ieroči tiek izmantoti jau sen, to efektivitāte, iebrūkot slēgtās telpās, daudzos gadījumos ir neaizvietojama, jaunā ieroča izstrādi pamato "Vice".

Jau vairāk nekā 40 gadus izmantotā "M67" mehāniski daudz neatšķiras no granātām, kuras amerikāņu karavīri izmantoja abos pasaules karos. Tomēr patlaban amerikāņu militārās izpētes un ražošanas centrs "The Picatinny Arsenal" izstrādā šī ieroča aizvietotāju, kas varētu kļūt par jaunāko ASV letālo granātu kopš Vjetnamas kara.

Par "uzlaboto taktisko vairāku pielietojumu veidu granātu" dēvētais jaunais ierocis būs pārslēdzams starp diviem režīmiem un attiecīgi varēs radīt divu dažādu veidu sprādzienus, norāda "The Picatinny Arsenal". Tās metējs varēs izvēlēties, lai tā sprāgtu kā trieciengranāta vai šķembu granāta.

Jaunais ierocis būšot arī drošāks pašam metējam, ko nodrošinās elektronisks atlikšanas mehānisms, kāda nav "M67". Detonācijas brīdi varēs arī uzstādīt uz konkrētu laiku, lai uzbrukums notiktu pavisam precīzi.

Patlaban ASV armija izmanto sfēriskās "M67", taču karavīriem bieži vien aprīkojumā iekļautas arī citu, mazāk letālu, veidu granātas, kuras var radīt dezorientējošu troksni, gaismas uzplaiksnījumus, lielu karstumu vai spēj iznīcināt ekipējumu vai elektroniku.

Līdz pat Vjetnamas kara beigām ASV armija izmantoja arī cilindra formas trieciengranātas "MK3A2", kuras pazemes pozīciju izsvēpēšanai izmantoja jau kopš Pirmā pasaules kara. Tās slēgtās telpās nogalināja vai sakropļoja karavīrus, triecienvilnim atsitoties pret sienām.

Trieciengranātas "MK3A2" apvalks saturēja azbestu un radīja apdraudējumu karavīriem, kuri tās pārnēsāja vai tīrīja telpas pēc sprādziena. Šī iemesla dēļ kopš 1975. gada ASV armijas ekipējumā trieciengranātas vairs neiekļauj.

Publicitātes attēlā redzams "uzlabotās taktiskās vairāku pielietojumu veidu granātas" plānotais dizains.

Savukārt šķembu granātas uz visām pusēm "izšauj" smalkas metāla šķembas, kas nozīmē, ka to darbības rādiuss ir lielāks nekā trieciengranātām, taču vienlaikus ierobežo to izmantošanu nelielos attālumos vai kaujās ierobežotās telpās, piemēram, ēku tīrīšanas operācijās. Jaunais projekts paredz trieciengranātas atgriezt kā vienu no topošā ieroča manuāli ieslēdzamajām iespējām.

Pagaidām gan granāta ir tikai dizaina izstrādes stadijā, un Pentagons nākamajam budžeta plānošanas periodam šim projektam atvēlējis 1,1 miljonu ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!