Foto: Reuters/Scanpix

Irākas valdības spēki paziņojuši, ka ar ASV gaisa uzbrukumu palīdzību padzinuši radikālo islāmistu kaujiniekus no plašas teritorijas ap stratēģiski nozīmīgo Hadītas hidroelektrostaciju (HES) uz Eifratas upes, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujinieki, kuri kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, atkārtoti mēģinājuši ieņemt šo svarīgo hidrotehnisko būvi Anbāras provincē. Tomēr ASV gaisa triecienos viņu uzbrukums apturēts, paziņojis valdību atbalstošo sunnītu cilšu kaujinieku līderis šeihs Ahmeds Abu Riša. 

"Viņi bija ļoti precīzi. Nebija nekādu blakus bojājumu. Ja "Islāma valsts" iegūtu kontroli pār dambi, daudzas Irākas teritorijas, pat Bagdāde, būtu nopietni apdraudētas," Abu Rišu citē aģentūra "Reuters".

Ar gaisa atbalstu Irākas karavīri un cilšu kaujinieki tad sākuši plašu uzbrukumu, lai atbrīvotu Hadītas rajonu, atsaucoties uz armijas ģenerāli Kvasemu Atu, ziņo aģentūra AFP. Irākas spēki IS kaujiniekus patriekuši arī no Barvanas pilsētiņas, kuru atstājot, džihādisti pametuši ieročus un tehniku. 

Neilgi pēc Banvaras atbrīvošanas sprādzienā cietis Anbāras gubernators Ahmeds al Dulaimi. 

Gaisa triecienos iznīcinātas četras islāmistu apvidus automašīnas un četras bruņotās automašīnas, no kurām divas bija aprīkotas ar pretgaisa aizsardzības ieročiem kaujas pozīcijā, paziņoja ASV militāristi. 

ASV militārais trieciens noticis laikā, kad ASV prezidents Baraks Obama šonedēļ grasās nākt klajā ar savu stratēģiju islāmistu nemiernieku saskaušanai. Kopš augusta sākuma ASV Irākā ir veikusi vairāk nekā 130 uzlidojumus, lai atbalstītu Irākas valdības un kurdu spēkus. Tomēr šis ir pirmais uzlidojums Anbāras provincē.

Hadītas dambis ir Irākas otra lielākā hidroelektrostacija, bet ūdenskrātuve nodrošina ar ūdeni miljoniem cilvēku. 

Kopš gada sākuma radikālie islāmisti ir uzbrukuši vairākiem nozīmīgiem dambjiem Irākā. Aprīlī viņi ieņēma hidroelektrostaciju Fallūdžā. Augustā kaujinieki ieņēma valsts lielāko – Mosulas HES, bet ar ASV gaisa atbalstu islāmisti vēlāk šai pašā mēnesī no objekta padzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!