Pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) angļu valoda vairs nebūs viena no oficiālajām ES valodām, pirmdien brīdināja Eiroparlamenta Konstitucionālo lietu komitejas vadītāja Danuta Hubnere.

Angļu ir viena no 24 ES oficiālajām valodām, jo tā ir oficiālā valoda arī Apvienotajā Karalistē, skaidroja Hubnere. Taču, tiklīdz kā Lielbritānija izstāsies no ES, angļu valoda varētu zaudēt savu statusu.

Šobrīd spēkā ir regula, ka katrai ES dalībvalstij ir tiesības kā oficiālu virzīt tikai vienu valodu, norādīja eiroparlamentāriete. Neviena cita ES dalībvalsts nav kā oficiālo norādījusi angļu valodu.

"Ja mums nav Apvienotās Karalistes, mums nav angļu valodas," sacīja Konstitucionālo lietu komitejas vadītāja. Tomēr Hubnere atzina, ka angļu ir visbiežāk izmantotā valoda Eiropas institūcijās.

Lai saglabātu angļu valodu kā vienu no oficiālajām ES valodām, pārējām bloka dalībvalstīm būtu vienbalsīgi jāgroza spēkā esošā regula, skaidroja Hubnere.

Tomēr avots ES portālam "Politico" stāstīja, ka oficiālo bloka valodu regula ir vairākkārt tulkota. 1958. gada regula ir rakstīta franču valodā un tajā nav minēts, ka ES dalībvalsts kā oficiālu var virzīt tikai vienu valodu. Tādējādi dokumenta tekstu var interpretēt tā, ka viena valsts var virzīt vairākas oficiālās valodas. Savukārt regulas tulkojumā angļu valodā šāda iespēja ir liegta, skaidro avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!