Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis dekrētu, lai no amata atbrīvotu Dņepropetrovskas gubernatoru Igoru Kolomoiski, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Kolomoiskis ir viens no ietekmīgākajiem Ukrainas oligarhiem, 'PrivatBank' līdzīpašnieks, Eiropas Ebreju savienības vadītājs, kā arī apbruņo pats savas kaujinieku vienības un iestājas par asāku pretestību Krievijas spēkiem Ukrainas austrumos.

Bijušie sabiedrotie Porošenko un Kolomoiskis esot sastrīdējušies par kontroli divos valstij piederošos enerģētikas uzņēmumos "UkrTransNafta" un "Ukrnafta". Tiek uzskatīts, ka Rietumu spiediena ietekmē Porošenko vēlas samazināt oligarhu ietekmi valsts pārvaldē.

Pagājušajā nedēļā parlaments izdeva likumu, samazinot oligarha daļas kompānijās un atļāva vadības maiņu, kas iepriekš bija liegta.

Kad Kijeva vēlējās atlaist "UkrTransNafta" vadītāju, Kolomoiskis uzņēmuma biroju ieņēma ar saviem bruņotajiem kaujiniekiem. Žurnālistiem oligarhs norādīja, ka sargā ēku no "krievu sabotieriem". Valdība gan apgalvo, ka nekādas sabotāžas nav bijis.

Savukārt cits viņa kaujinieku grupējums otrdien pametis "Ukrnafta" biroju, kurā pāris dienas bija ieslēdzies.

52 gadus vecais Kolomoiskis līdz šim atbalsīja prorietumniecisko valdību un cīņu pret prokrieviskajiem spēkiem. Viņš par gubernatoru iepriekš tika iecelts, pamatojot to ar faktu, ka viņš ir pārāk bagāts, lai kāds viņu uzpirktu.

Viņa paša organizētās militārās vienības devušas ievērojamu ieguldījumu karā pret Krievijas kaujiniekiem Ukrainā, tostarp pašas Dņepropetrovskas aizsardzībā.

Porošenko pavēlējis visām šāda veida vienībām pievienoties Ukrainas Bruņotajiem spēkos. "Nevienam mūsu gubernatoram nevar būt pašam savi militārie spēki," 23. martā, tiekoties ar militārajiem komandieriem, paudis prezidents.

Igoru Kolomoiski Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs par jauno Dņepropetrovskas apgabala vadītāju iecēla pirms nedaudz vairāk nekā gada, kad no amata tika atsakuta virkne apgabalu gubernatoru. Kolomoiskis šajā amatā nomainīja Dmitriju Koļesņikovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!