Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) koalīcija Jemenā vakar veikusi gaisa uzbrukumus, trāpot skolas autobusam. Uzbrukuma rezultātā bojā gājuši vairāki civiliedzīvotāji, tostarp 29 bērni, raksta "Al-Jazeera".

Uzbrukums notika Jemenas Hutu nemiernieku kontrolētajā Sādas provincē. Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja ziņoja, ka uzbrukumā cietuši 48 cilvēki, no kuriem 30 ir bērni. Šīs komitejas vadītājs mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņoja, ka kopējais bojā gājušo skaits ir 50.

Saūda Arābijas-AAE koalīcija nāca klajā ar paziņojumu, kurā skaidroja, ka gaisa uzbrukumi tika veikti, lai iznīcinātu raķešu palaišanas iekārtas un ka uzbrukums atbilda starptautiskajiem un humanitārajiem tiesību aktiem, vēsta "Al-Jazeera". Tomēr Jemenas žurnālists Nasers Arabajs norādīja, ka uzbrukuma vietas tuvumā nav atradušies hutu kaujinieki.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Gutieress norādīja, ka notikušais Jemenā būtu jāizmeklē. Savā paziņojumā, kurā Gutieress nosodīja uzbrukumu, ģenerālsekretārs paziņoja, ka nepieciešama "neatkarīga un ātra izmeklēšana". Tāpat viņš izteicās, ka visām iesaistītajām pusēm ir jāievēro starptautiskie humanitārie likumi, it sevišķi tie, kas saistīti ar proporcionalitātes un piesardzības pasākumu ievērošanu uzbrukuma laikā, raksta CNN.

Konflikts Jemenā starp hutiem un Arābu valstu koalīciju izcēlās 2015. gadā. Konflikta rezultātā bojā gājuši vismaz 10000 cilvēku. Konflikts nereti tiek saukts par vienu no lielākajām humanitārajām krīzēm pasaulē – daudzi Jemenas iedzīvotāji ir bijuši spiesti pamest savas mājas. Tāpat, lielam skaitam Jemenas iedzīvotāju trūkst pārtikas un piekļuves dzeramajam ūdenim, kā arī daudzi ir spiesti dzīvot neadekvātos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!