Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Moldovas prokremliskais prezidents Igors Dodons (attēlā), kurš uz laiku tika atstādināts no amata, piedraudējis ar masu protestiem, reaģējot uz valdības lēmumu ierobežot Krievijas propagandu, vēsta portāls "Currenttime".

Moldovas parlamenta spīkers Andrians Kandu, kurš saskaņā ar Konstitucionālās tiesas lēmumu uz Dodona atstādināšanas laiku pilda arī prezidenta pienākumus, trešdien parakstīja likumu, kas cīņai pret Maskavas propagandu, aizliedz valstī retranslēt Krievijas TV kanālus.

Dodons šo likumprojektu iepriekš noraidīja divas reizes, lai gan Moldovas likumi prezidentam dod tikai vienu tādu iespēju, līdz ar to pēc Konstitucionālās tiesas lēmuma prezidenta tiesības izsludināt likumu ieguva parlamenta spīkers Kandu.

Dodons, kurš Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam ir solījis nepieņemt Krievijai netīkamus likumus, pēc normatīvā akta apstiprināšanas brīdina valdību par iespējamiem protestiem.

"Prezidenta institūts patur sev tiesības aicināt mobilizēties simtiem tūkstošus pilsoņu, lai pārtrauktu Konstitūcijas pārkāpumus un nelikumības," Dodons ierakstīja savā "Facebook" lapā.

"Lūdzieties, lai šo sitienu saņemtu parlamenta vēlēšanās, nevis pirms tam," biedē Dodons. Dodonam atbalstu jau paudusi Moldovas Sociālistu partija.

Analoģiskas procedūras, apejot Dodona pretestību lēmumu pieņemšanā, Moldovā nesan jau praktizētas. 2017. gada oktobrī Konstitucionālā tiesa atļāva Kandu prezidenta vietā apstiprināt amatā aizsardzības ministru Jevgēniju Sturzu. Šogad 2. janvārī Kandu Dodona vietā apstiprināja amatā Ārlietu ministrijas vadītāju un sešus citus valdības locekļus.

Jaunpieņemtais likums aizliedz Moldovā translēt informatīvi analītiskās, militārās vai politiskās TV un radio pārraides no valstīm, kuras nav ratificējušas Eiropas konvenciju par pārrobežu televīziju. Tādā veidā likums skar Moldovā retranslētos Krievijas kanālus. Likums gan neaizliedz izklaidējošo vai citu programmu pārraidīšanu.

Dodons uzskata, ka likums ir "atklāta vēršanās pret Moldovas pilsoņu brīvību". Tam gan nepiekrīt Moldovas parlamenta vairākums, ko veido proeiropeiski noskaņoti deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!