Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien kā ļaunumu nosodīja rasismu un vērsās pret kukluksklaniešiem un neonacistiem, reaģējot uz kritiku, ka pēc vardarbības Virdžīnijas štata Šarlotsvilas pilsētā nebija atklāti nosodījis baltādainos rasistus.

"Tie, kuri fanātisma vārdā izplata vardarbība sit pa pašu Amerikas būtību," Tramps uzsvēra televīzijā pārraidītā paziņojumā no Baltā nama, kur viņš bija iegriezies pirmdienas rītā, lai tiktos ar augstākajām likumsargāšanas amatpersonām.

"Rasisms ir ļaunums, un tie, kas tā vārdā izraisa vardarbību ir noziedznieki un bandīti, to vidū ir kukluksklanieši, neonacisti, baltādaino pārākuma sludinātāji un citas naida grupas, kas ir nesavienojamas ar jebko, kas mums kā amerikāņiem ir dārgs," paziņoja prezidents.

Tramps iepriekš bija saņēmis kritiku par to, ka nav izteicis nepārprotamu nosodījumu baltādainajiem rasistiem savā komentārā par vardarbību Šarlotsvilā.

Reaģējot uz notikumiem Šarlotsvilā, kur sestdien, automašīnai ietriecoties cilvēkos, kas protestēja pret baltādaino rasistu demonstrāciju, gāja bojā sieviete un tika ievainoti vēl 19 cilvēki, Tramps paziņoja, ka stingri nosoda "daudzu pušu naida, fanātisma un vardarbības kliedzošos demonstrējumus", un aicināja "ātri atjaunot likumību un kārtību un aizsargāt nevainīgas dzīvības".

Trampa paziņojums izpelnījās plašu kritiku par to, ka viņš tajā nav nosodījis baltādainos rasistus. Ar asiem paziņojumiem pēc sestdienas notikumiem nākuši klajā ASV Kongresa republikāņu politiķi un citi Trampa partijas biedri, bet demokrāti nosodījuši prezidentu, ka viņš nav konkrēti norādījis uz baltādainajiem rasistiem.

Šarlotsvilā sestdien notika plaši baltādaino rasistu protesti pret pašvaldības plāniem aizvākt ASV pilsoņu kara laika konfederātu armijas virspavēlnieka ģenerāļa Roberta Lī statuju.

Protestu laikā 20 gadus vecais Ohaio štata iedzīvotājs Džeimss Alekss Fīldss ar vieglo automašīnu iebrauca cilvēkos, kas protestēja pret rasistu aktivitātēm, nogalinot 32 gadus vecu sievieti un ievainojot vismaz 19 cilvēkus. Fīldss ir aizturēts un viņam izvirzītas vairākas apsūdzības, tostarp slepkavībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!