Foto: Reuters/Scanpix

Pēc militārā apvērsuma mēģinājuma apspiešanas Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana popularitāte pieaugusi par vairāk nekā 20 procentpunktiem, liecina ceturtdien publiskotā sabiedriskās domas aptauja.

Sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma "Metropoll" veiktā aptauja liecina, ka Erdoganu atbalsta 67,6% vēlētāju, kas ir par 21 procentpunktu vairāk nekā iepriekšējā aptaujā, kas tika veikta jūnija beigās.

Neveiksmīgais pučs ir sekmējis nacionālo vienotību, kas nākusi par labu Erdoganam. Visas Turcijas opozīcijas partijas ir nosodījušas puču un liela daļa sabiedrības ir nogurusi no militāriem apvērsumiem, kas ik pa laikam satricina valsts mieru.

Iepriekš "Metropoll" aptaujās Erdogana augstākais reitings bija 71,1% 2012. gada sākumā, kad viņš trešo termiņu pēc kārtas ieņēma premjera amatu.

2014. gada augustā Erdogans tika ievēlēta par prezidentu. Vēlēšanās par viņu nobalsoja 52% vēlētāju. Sabiedriskās domas aptaujās kopš ievēlēšanas prezidenta amatā Erdogana reitings līdz šim bijis zemāks par 50%.

Pēc neveiksmīgā puča pieaudzis sabiedrības atbalsts arī vairākiem citiem Turcijas politiķiem.

Turcijas premjerministra Binali Jildirima reitings pieaudzis par 18 procentpunktiem, sasniedzot 58%, bet Turcijas galēji labējās Nacionālās kustības partijas (MHP) līdera Davleta Bahčeli reitings – par veseliem 23 procentpunktiem, sasniedzot 40%.

Aptaujā, kas tika veikta laikā no 28. jūlija līdz 1. augustam, piedalījās 1275 cilvēki.

Jau vēstīts, ka 15. un 16. jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Par apvērsuma organizēšanu Turcijas varasiestādes apsūdz ASV dzīvojošo turku garīdznieku Fetullu Gilenu, kurš savu saistību ar puču kategoriski noliedz.

Pēc neveiksmīgā puča Turcijas armijā un valsts iestādēs tika sāktas "tīrīšanas", kas vēl arvien turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!