Foto: AP/Scanpix

Kopš piektdienas asiņainajiem teroraktiem Parīzē ir pieaudzis izteikto draudu un vandālisma gadījumu skaits pret islāma centriem un mošejām ASV un Kanādā, vēsta raidsabiedrība BBC.

13. novembra teroraktos Parīzē tika nogalināti vismaz 129 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"). Šaušanas un spridzināšanas uzbrukumi notika vairākās pilsētas vietās.

ASV un Kanādas islāma centri pēc šiem notikumiem sākuši saņemt naida pilnus telefona zvanus, dažas mošejas ir apķēpātas ar grafiti un atriebības draudiem, kā arī dedzinātas, norāda organizācija "Amerikas-islāma attiecību padome" (CAIR).

"Aina kļūst arvien drūmāka," stāsta ASV bāzētās CAIR pārstāvis Ibrahims Hūpers.

Kanādā policija apcietinājusi kādu vīrieti, kurš internetā publicētā video draudējis, ka "katru nedēļu nogalinās pa vienam arābam" Kvebekā.

Kanādas premjers Džastins Trudo pauda "dziļu satraukumu" pēc tam, kad ar nolūku tikusi aizdedzināta mošeja Pīterboro pilsētā.

Tikmēr ASV Konektikutas štatā varasiestādes izmeklē ziņas par šaušanu kādā mošejā dažas stundas pēc Parīzes uzbrukumiem. Uzraksts "nogalināja Parīzi" parādījies uz ēģiptiešu studentu kopmītnes durvīm Konektikutas Universitātē.

Uz Omahas Islāma centra ēkas sienas Nebraskas štatā uzkrāsots Eifeļa torņa attēls, Teksasā pie kādas mošejas atrastas fekālijas un izplēstas Korāna lapas. Divas mošejas Floridā saņēmušas draudu zvanus, uzskaita BBC.

Omahas Islāma centra pārstāvis Nasirs Huseins norāda, ka daudzi regulārie centra apmeklētāji, bailēs par savu dzīvību, tagad lūgšanu vietu apmeklē retāk. Musulmaņu līderi ir lūguši policijai pastiprināt patruļas mošeju tuvumā.

Negatīvo reakciju papildina vairāku gubernatoru un likumdevēju aicinājumi apturēt Sīrijas bēgļu uzņemšanu ASV.

Tikmēr musulmaņu kopienas pārstāvji aicina amatpersonas un prezidenta amata kandidātus nepadarīt ASV musulmaņus par grēkāžiem un nedemonizēt islāmu teroristu darbības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!