Foto: EPA/LETA

NATO ģenerālsekretārs pēc Polijas pieprasījuma izsludinājis Ziemeļatlantijas padomes tikšanos, kas notiks atbilstoši NATO dibināšanas 4. paragrāfam, liecina informācija organizācijas interneta vietnē.

Ziemeļatlantijas padome, kurā ietilpst 28 NATO dalībvalstu vēstnieki, tiksies otrdien. Saskaņā ar 4. paragrāfu jebkura dalībvalsts var pieprasīt konsultācijas, ja ir apdraudēta tās teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība.

Ukrainā un tās apkārtnē novērojamās aktivitātes rada draudus NATO dalībvalstu kaimiņvalstīm, kā arī tieši un nopietni ietekmē Eiroatlantiskās telpas drošību un stabilitāti.

"Delfi" jau vēstīja, ka aizvadītajās dienās spriedze Ukrainā sasniegusi jaunus augstumus. Krimā svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas Krievijas armijas vienības. Tikmēr Maskavā ir sākusies "devalvācijas panika" un iedzīvotāji maina rubļus pret ārvalstu valūtām.

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Savukārt Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā notikuši protesti un piketi pret Krievijas armijas invāziju Ukrainas teritorijā. Maskavā notika arī vērienīgs Putina politikas atbalsta gājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!