Foto: LETA

Libānas premjerministrs Nadžibs Mikati sestdien paziņoja, ka ir piedāvājis valsts prezidentam Mišelam Suleimanam atbrīvot viņu no amata saistībā ar Iekšējās drošības spēku izlūkdienesta vadītāja nogalināšanu, taču piekritis Suleimana lūgumam palikt valdības vadītāja postenī.

"Tiekoties [ar prezidentu], es viņam teicu, ka neturos pie premjerministra amata un ka mums ir jāapsver jaunas valdības veidošana,"  preses konferencē Beirūtā teica Mikati.

"Viņš mani lūdza palikt savā vietā, jo tas nav personīgs, bet nacionālo interešu jautājums," sacīja Libānas premjers.

"Es piekritu [prezidentam], jo ir draudi, ka Libānu pārņems nemieri," viņš uzsvēra.

Mikati teica, ka Suleimans lūdzis viņu palikt premjera amatā, lai izvairītos no "politiskā vakuuma" un sacījis, ka konsultēsies ar galvenajiem politiskajiem spēkiem pirms galīgā lēmuma pieņemšanas.

"Tāpēc es nolēmu atlikt savu lēmumu, līdz prezidents man darīs zināmu, ko ir izlēmis," sacīja Mikati.

Viņš piebilda, ka uzskata Sīrijas režīmu par vainīgu sprādzienā, kurā tika nogalināts Iekšējās drošības spēku izlūkošanas priekšnieks ģenerālis Visams al Hasans.

"Premjerministram nebūtu jaiet pa priekšu izmeklēšanai, bet, ja godīgi.. es nekādi nevaru nošķirt vakar notikušo noziegumu un sazvērestības pret Libānu atklāšanu augustā," sacīja Libānas valdības vadītājs.

9.augustā Iekšējās drošības spēki aizturēja bijušo Libānas informācijas ministru Mišelu Samahu, kurš tiek apsūdzēts par to, ka Sīrijas izlūkdienesta uzdevumā gatavojis uzbrukumus Libānas ziemeļos, lai tur destabilizētu situāciju.

Jau ziņots, ka Libānas opozīcija pieprasījusi valdības atkāpšanos saistībā ar sprādzienu, kurā tika nogalināts ģenerālis Hasans.

Atentāta sarīkošanā tiek vainots Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms, kura pretinieks bija Hasans, kas centās apkarot Sīrijas slepeno dienestu darbību Libānā.

"Valdībai ir jāatkāpjas un mēs aicinām premjerministru Nadžibu Mikati nekavējoties atstāt amatu," teikts opozīcijas spēku bloka "14.marts" piektdienas vakarā pieņemtajā paziņojumā.

"Premjerministrs Nadžibs Mikati ir personīgi atbildīgs par ģenerāļa Visama al Hasana un nevainīgo asinīm," uzsvērts paziņojumā.

Armija ir aplenkusi premjerministra māju, kurai mēģinājuši uzbrukt protestētāji. Saniknoti sunnīti, dedzinot riepas, bloķēja ceļu no Libānas ziemeļu pilsētas Tripoles uz Sīrijas robežu. Hasans bija sunnīts, savukārt Asads un daudzas Sīrijas režīma augstākās amatpersonas pieder pie šiītu sektas alavītiem.

Jau vēstīts, ka automašīnā ievietotas bumbas sprādzienā piektdien nogalināts Libānas Iekšējās drošības spēku izlūkošanas priekšnieks ģenerālis Visams al Hasans un vēl septiņi cilvēki, bet ievainoti 84 cilvēki. Sprādziens notika Beirūtas kristiešu rajonā Asrafijehā netālu no kristiešu partijas "Falanga" mītnes.

Hasana nogalināšanu nosodīja ANO, Eiropas Savienība un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!