Foto: Reuters/Scanpix

Etiopijas amatpersona trešdien paziņoja, ka pēc vardarbīgajiem protestiem ir atcelti plāni par valsts galvaspilsētas Adisabebas paplašināšanu.

Etiopijas komunikācijas lietu ministrs Getaču Reda trešdien pavēstīja aģentūrai AP, ka Oromijas reģiona amatpersonas ir nolēmušas atcelt plānu un federālā valdība respektēs šo lēmumu.

Viņš tomēr piebilda, ka pie atbildības tiks saukti tie cilvēki, kas piedalījās protestos pret galvaspilsētas paplašināšanu.

Jau vēstīts, ka cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW) piektdien paziņoja, ka Etiopijā pēdējos divos mēnešos ir nogalināti vismaz 140 cilvēki, apspiežot protestus pret valdības plāniem Adisabebu uz lauku zemes rēķina.

HRW decembrī bija vēstījusi par 75 nogalinātajiem.

Etiopijas valdība iepriekš bija paziņojusi par pieciem nogalinātajiem.

Protesti sākās novembrī, kad studenti vērsās pret valdības ierosinājumiem pārņemt teritoriju vairākās Oromijas reģiona mazpilsētās. Oromo tauta, kas apdzīvo šo reģionu, ir Etiopijas lielākā etniskā grupa.

Visumā mierīgie protesti saistīti ar bažām, ka Adisabebas paplašināšanās dēļ oromo lauksaimnieki tiks padzīti no savas zemes.

Oromijas lielākās likumīgi reģistrētās politiskās partijas "Oromo federālistu kongress" priekšsēdētāja vietnieks Bekele Gerba 23. decembrī tika apcietināts. Bekele 2011. gadā tika notiesāts par piederību aizliegtajam grupējumam "Oromo atbrīvošanas fronte" un pavadīja četrus gadus cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!