Foto: AFP/Scanpix

Pēc jūlijā notikušā apvērsuma mēģinājuma Turcijā plaši pielietota spīdzināšana un pieļauti cita veida pārkāpumi, piektdien paziņoja ANO eksperts Nils Melcers, piebilstot, ka cietumi un policijas izolatori ir pārpildīti.

Pēc sešu dienu vizītes Turcijā Melcers, kurš ir ANO īpašais ziņotājs jautājumos par spīdzināšanu, atzina, ka vairumā viņa apmeklēto ieslodzījuma vietu, ieslodzīto skaits no 125% līdz 200% pārsniedz normu, taču kopumā situācija cietumos esot apmierinoša.

Melcers kritizēja Turcijas pasākumus pēc puča mēģinājuma noteiktā ārkārtas stāvokļa ietvaros, norādot, ka cilvēki tiek turēti apcietinājumā līdz 30 dienām bez tiesiska pamatojuma un līdz piecām dienām bez piekļuves advokātam.

"Aizturēšanas kameras, kurās pašreiz cilvēki tiek turēti līdz 30 dienām bez piekļuves svaigam gaisam, nav piemērotas neviena aizturēšanai ilgāk par 48 stundām," norādīja Melcers.

Viņš piebilda, ka Turcijā pašreiz valda "iebiedēšanas klimats", kas attur cilvēkus no sūdzību iesniegšanas.

Melcers aicināja Turcijas varasiestādes rūpīgāk izmeklēt sūdzības par pārkāpumiem.

Ankara 15. jūlijā notikušā puča mēģinājumā vaino ASV dzīvojošo islāma sludinātāju Fetullu Gilenu un apgalvo, ka Gilena atbalstītāji, gatavojoties apvērsumam, iefiltrējušies visos sabiedrības slāņos un institūcijās, tostarp armijā.

Pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijas varasiestādes izvērsa tik plašas masveida tīrīšanas armijā, tiesās un civildienestā, kādas vēl nav pieredzētas mūsdienu Turcijas vēsturē.

Aizturēti aptuveni 37 000 cilvēku, tostarp vairāku opozīcijas grupu pārstāvji.

Tīrīšanas izpelnījušās Rietumu kritiku un izraisījušas bažas par likuma varas ievērošanu Turcijā.

Gaidāms, ka tiesas prāvas pret apvērsuma mēģinājumā apsūdzētajiem sāksies šī gada beigās vai nākamā gada sākumā un būs lielākais tiesvedības process modernās Turcijas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!