Foto: AFP/Scanpix

Vācijas migrācijas dienests sagatavojis liegumu atkārtoti iebraukt un uzturēties valstī vairāk nekā 90 000 patvēruma meklētājiem, atsaucoties uz laikrakstu "Die Welt" vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle".

Tiek norādīts, ka izsūtītie bēgļi līdz pat piecu gadu ilgam periodam nevarēs apmeklēt Vāciju.

Vairāk nekā 90 000 pretendentu uz politiskā patvēruma statusu nespēs vairākus gadus iebraukt valstī, ja Vācijas varasiestādes nesniegs patvērumu, paziņojis Migrācijas un bēgļu federālā dienesta vadītājs Manfreds Šmits.

Viņš atklājis, ka pašlaik tiek apstrādāti 94 000 iesniegumi no Balkānu pussalas migrantiem, kas ieradušies Vācijā. Kā atzīmējis Šmits, tad "gandrīz visi līdz ar atteikumu sniegt politisko patvērumu saņems vēsti par liegumu atkārtoti iebraukt un uzturēties valstī". 

Pēc viņa teiktā, pastāv augsta iespējamība, ka Vācija tamlīdzīgi rīkosies ar bēgļiem no Gruzijas un Tunisijas.

Šāda lēmuma iemesls ir Vācijas ieviestās reformas migrācijas likumdošanā. Tagad veiksmīgi integrētie un tolerantie ārvalstnieki varēs palikt valstī uz ilgāku laiku. Savukārt personas, kurām nav pamata uzturēties valstī, tiks paātrinātā kārtā izsūtītas uz dzimteni.

Reformu rezultātā deportētais migrants nevarēs apmeklēt Vāciju līdz pieciem gadiem kopš lēmuma stāšanās brīža.

Jaunie grozījumi likumā stājās spēkā šā gada 1. augustā. Pēc migrācijas dienesta vadītāja teiktā, Vācijas varasiestādes devušas "skaidru signālu" cilvēkiem, kas vēlas saņemt politisko patvērumu.

Pēc dienesta sniegtās informācijas, 85% bēgļu no Balkānu reģiona iesniedz iesniegumu par patvēruma piešķiršanu tieši Vācijā.

Dienests norādījis, ka pamatojums šādos gadījumos ir vien 0,1-0,2% migrantu.

Šmits atzīmējis, ka viņa rīcībā ir iesniegumi no ģimenēm, kas "jau ceturto reizi atrodas Vācijā un lūdz patvērumu".

Jau vēstīts, ka Vācija piektdien izplatījusi video ar deportāciju ainām un brīdinājumu Balkānu valstu pilsoņiem, ka viņiem gandrīz pilnīgi droši draud izraidīšana, ja viņi ieradīsies Vācijā lūgt politisko patvērumu.

Iekšlietu ministrijas izplatītais četru minūšu video ir daļa no informatīvās kampaņas, kas vērsta uz Albānijas, Bosnijas, Kosovas, Maķedonijas, Melnkalnes un Serbijas iedzīvotājiem. Tajā redzams, kā Balkānu bēgļi iekāpj policijas autobusā, tiek aizvesti uz lidostu un čarterreisā nogādāti mājās.

Video brīdināts, ka deportētie saņems tūkstošiem eiro lielu rēķinu un viņiem būs liegts iebraukt Vācijā uz mūžu, ja viņi to nesamaksās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!