Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Ar Krieviju saistītu interneta troļļu un botu aktivitāte sociālajos medijos kopš bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa saindēšanas ir pieaugusi pat par 4000 procentiem, atsaucoties uz avotu atklāto par britu valdības ziņojumu, vēsta laikraksts "The Guardian".

Bijušas dubultaģents Sergejs Skripaļs, kurš Lielbritānijai bija nodevis informāciju par Krievijas izlūkošanas aģentiem, 4. martā kopā ar savu meitu Jūliju tika atrasts saindēts Solsberi pilsētā Anglijā. Britu dienesti secināja, ka Skripaļi saindēti ar Krievijā izstrādātu "Novičok" grupas ķīmisko vielu, un valdība notikušajā apvainoja Krieviju.

Maskava savu vainu notikušajā noliedz.

Pēc uzbrukuma Skripaļam novērots straujš Krievijas propagandas izplatīšanas pieaugums internetā. Daudzi no propagandu izplatošajiem kontiem izrādījušies automatizēti boti, skaidro medijs.

Troļļu un botu aktivitāte turpinājusies arī pēc ASV, Lielbritānijas un Francijas trieciena pa Sīrijas spēku objektiem.

Piemēram, kāds bots "Ian56789" tviterī 12 dienu ilgā periodā no 12 aprīļa publicējis 100 ziņojumus, kuri sasnieguši 23 miljonus lietotāju, pirms viņa konts ticis bloķēts. Viņš koncentrējies uz apgalvojumiem, ka ķīmisko ieroču uzbrukums Dumā pie Damaskas bijusi falsifikācija.

Cits konts "Partisangirl" tajā pašā 12 dienu periodā ar saviem 2300 ierakstiem sasniedzis 61 miljona lietotāju lielu auditoriju.

"Krievija izmanto kiberkomponenti kā daļu no starptautiskās sistēmas vājināšanas centieniem. Šī dezinformācijas kampaņa nav vērsta tikai pret sociālajiem medijiem un Lielbritāniju, tā paredzēta likumos balstītas sistēmas, tādas kā OPCW, institūciju un procesu graušanai," pēc drošības jautājumu apspriedes ar Sadraudzības valstu līderiem, paziņoja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Premjerministre norādīja, ka viltus ziņu kampaņa Skripaļa lietā ir izgāzusies, jo viņa ir spējusi pārliecināt Londonas sabiedrotos Eiropas Savienībā (ES), G7 un NATO, ka nav cita ticama izskaidrojuma uzbrukumam ar nervu aģentu, kā vien Krievijas atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!