Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc Bosnijas serbu armijas komandiera Ratko Mladiča notiesāšanas ANO Starptautiskajā kriminālnoziegumu tribunālā bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY), Eiropas Savienība (ES) trešdien aicinājušas Balkānu valstis cienīt kara noziegumu upurus, strādājot pie samierināšanās.

ANO tiesneši trešdien piesprieda mūža ieslodzījumu Mladičam, atzīstot viņu par vainīgu genocīdā, kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci Bosnijas kara laikā.

ES atteicās detalizēti komentēt spriedumu Mladiča lietā, bet norādīja, ka tas atsaucis atmiņā dažus no nesenās Eiropas vēstures tumšākajiem un traģiskākajiem notikumiem, tostarp Srebrenicas slaktiņu 1995.gadā.

"Eiropas Savienība tic, ka visas valstis reģionā ir apņēmības pilnas un gatavas strādāt pie samierināšanās, reģionālās sadarbības un labām kaimiņattiecībām," paziņoja ES.

"Mēs sagaidām, ka visi politiskie līderi reģionā cienīs upurus, sekmējot un respektējot šo apņemšanos," teikts ES paziņojumā.

ES ir pievienojušās divas bijušās Dienvidslāvijas valstis - Horvātija un Slovēnija. Serbija, Melnkalne un Maķedonija sākušas iestāšanās procesu, taču to bremzē vietējās nesaskaņas un problēmas ar korupciju un organizēto noziedzību.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers šomēnes izteicās, ka sagaida Serbijas un Melnkalnes pievienošanos ES līdz 2025. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!